NavMenu

Investitori iz Slovačke zainteresovani za ulaganja u Srbiji - Kompanije Tami, Patip, Oaza i Sofa traže lokacije

Izvor: eKapija Utorak, 16.05.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Nakon kompanije Koliba, koja će u Rekovcu otvoriti fabriku za prozvodnju mlečnih proizvoda, u Srbiju bi trebalo da stigne još nekoliko slovačkih kompanija. Za našu zemlju zainteresovani su i Tami (prerada mleka), Ming (betonski elementi), Sofa (nameštaj) i Patip (mete i panciri), a investitori su u potrazi za lokacijama, saznaje eKapija.

Krajem prošle godine, srpska delegacija boravila je u Slovačkoj, i tada su postignuti načelni dogovori.

Najbliža realizaciji je Koliba, koja je već odabrala lokaciju - Rekovac. Ta kompanija je u januaru ove godine poslala pismo o namerama, a time su počele pripreme za jedan od najvažnijih projekata u levačkom kraju u poslednjih deset godina. Mlekara u Srbiji, gde će se prerađivati ovčije i kozije mleko, zvaće se Koliba Levač, a za početak će zaposliti oko 40 ljudi. Osim prerade mleka, u planu je i prerada mesa kao i otkupni centar za preradu vune.

U početku će se u Rekovcu dnevno prerađivati 1.000 litara mleka, a kasnije će se kapacitet povećati na 5.000 litara. Ukupno bi tamo trebalo da bude zaposleno 80 do 100 radnika. Slovaci imaju obavezu da otkupljuju mleko od domaćih proizvođača, tako će uposliti domaćinstva koja se bave ovčarstvom i kozarstvom.

Predsednik Saveta za podsticaj i razvoj privrede Jagodine Nikola Radosavljević, koji je predvodio našu delegaciju prilikom posete Slovačkoj, za portal eKapija kaže da su se izvestitori iz te zemlje za Srbiju zainteresovali iz više razloga.

- Slovaci su zainteresovani za ulaganja u Srbiju zbog postojanja sirovina, mogućnosti izvoza u Rusiju bez carina i subvencija države - kaže za eKapiju Nikola Radosavljeć.

Načelni dogovor postignut je i sa kompanijama Tami, Ming, Sofa i Patip, kao i farmom za uzgoj nojeva Oaza. Radosavljević kaže da su sve navedene kompanije posetile Srbiju i da su u potrazi za adekvatnom lokacijom.

(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Osim Kolibe, za proizvodnju mleka u Srbiji zainteresovana je i kompanija Tami.

- Hteli smo da dovedemo Tami u Jagodinu, ali lokacija još nije definisana. U Jagodini nemamo nijednu mlekaru ali imamo dva proizvodna pogona. Pitanje je zato da li će kompanija Tami doći u Jagodinu ili će se odlučiti za neku lokalnu samopravu na jugu ili severu Srbije, gde je veća proizvodnja mleka - objašnjava Radosavljević.

Prema dogovoru, fabrika Tami u Srbiji u početku će proizvodi 100 do 120 hiljada litara mleka dnevno i zaposli 200 ljudi, dodaje naš sagovornik. Kako je navedeno na kompanijskom sajtu, njihovi proizvodi se zasad mogu kupiti u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Preduzeće je osnovano krajem '70. godina prošlog veka, a u međuvremenu je privatizovano. Proizvode širok spektar mlečnih proizvoda.


U Srbiji bi mogle da se proizvode i mete, mehanizmi za mete, kao panciri kompanije Patip čiji proizvodi se koriste u specijalnim jedinicama policije i NATO-a u Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Mađarskoj i SAD-u. Želja kompanije Patip je da dolaskom u Srbiji počne izvoz i u Rusiju, kaže Radosavljević.

Firma Ming iz Slovačke zainteresovana je da pravi betonske elemente u Srbiji, a u početku bi zaposlila oko 30 ljudi u proizvodnji, dodaje naš sagovornik.

Slovačka kompanija Sofa namerava da proizvodi delove za nameštaj, koje bi potom slala u Slovačku i sklapala, a potom i plasirala u EU.

Delegacija iz Srbije razgovarala je i sa predstavnicima farme nojeva Oaza iz Slovačke koji su nakon toga došli u našu zemlju da pronađu adekvatnu lokaciju. Kako Radosavljević kaže ponuđeno zemljište u Rekovcu ovoj farmi nije odgovaralo, tako da je nastavila dalju potragu za lokacijom.

Srbija je sa Slovačkom u 2016. godini imala ukupnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu u iznosu od 497,7 mil EUR. Ukupan izvoz u 2016. godini iznosio je 271,5 mil EUR i predstavljao je 1,3% ukupnog izvoza Srbije. Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Slovačka se našla na 16. mestu sa rastom od 36,8% u poređenju sa godinom ranije. S druge strane, uvezeno je 226,2 mil EUR robe (povećanje od 0,7% u odnosu na prethodnu godinu), sa udelom u ukupnom uvozu od 1,3%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 120%. Na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi Slovačka je na 21. mestu.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.