NavMenu

Poljoprivredna rešenja s Pirineja dobra i za srpske useve - Srbija iz Španije u 2016. uvezla industrijske mašine i opremu vrednu 10,25 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 09.05.2017. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lovefranco/shutterstock.com)Ilustracija
Španija je jedan od evropskih, ali i svetskih lidera u oblasti tehnologije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju. Zahvaljujući modernizaciji ova zemlja uspela je da nadomesti nedostatke suve klime sa malo padavina, manjak vodenih resursa, pogotovo na jugu, kao i nedovoljno plodno zemljište, i stvorila veliki poljoprivredni potencijal.

- Prelaz sa tradicionalnih na tehnološki napredne sisteme za navodnjavanje pomogao je ne samo da premostimo geografsko-klimatska ograničenja, nego je i doveo do optimalne potrošnje vode, kao dragocenog resursa. Zato je možda interesantno naglasiti upravo značaj sistema i opreme za navodnjavanje, oblasti u kojoj je naša zemlja postala jedan od svetskih lidera - kaže u razgovoru za eKapiju Sonsoles Huidobro Martin-Laborda, zamenica direktora odeljenja za industrijsku tehnologiju i profesionalne usluge Španskog instituta za promociju izvoza i investicija (ICEX).

Ovaj institut, koji promoviše saradnju španskih kompanija sa međunarodnim partnerima, zajedno sa Trgovinsko-ekonomskim odeljenjem Ambasade Španije u Beogradu već drugu godinu zaredom organizuje učešće ove zemlje na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Na nacionalnom paviljonu biće predstavljeno osam kompanija koje su lideri u ovoj oblasti, a njih pet učestvovalo je i na prošlogodišnjoj izložbi. Prema rečima naše sagovornice, to potvrđuje angažovanje na srpskom tržištu i želju da povećaju svoje prisustvo.

Traže partnere u Srbiji

Kada je reč o saradnji dve zemlje u oblasti poljoprivrede, Martin-Laborda ističe da Španija Srbiji može da ponudi kvalitetnu tehnologiju, ali i stručno savetovanje oko poteškoća u kojima su se španska rešenja pokazala kao veoma uspešna. Tu prvenstveno misli na navodnjavanje zemljišta i zaštitu useva, plasteničku proizvodnju, zaštitu od mraza i slično.

- Trudimo se da budemo spona između kompanija u Španiji i Srbiji, kako bi se firme upoznale i razmenile iskustva, odnosno kako bismo ih povezali kao partnere koji će se međusobno pomagati i razmenjivati znanja i primere dobrih praksi - ističe naša sagovornica dodajući da je tim povodom prošle godine organizovana i poseta delegacije srpskih novinara Španiji, tokom koje su imali priliku da se upoznaju sa španskom poljoprivrednom tehnologijom, ali i posete plantaže pojedinih poljoprivrednih proizvođača i čuju njihova iskustva.

Sonsoles Huidobro Martin-Laborda ističe da potražnja za španskom tehnologijom u istočnoj Evropi raste, kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama regiona, što stvara dodatno interesovanje španskih kompanija za ovo tržište. Kako naglašava, tehnologija se veoma dobro prilagođava uslovima srpske poljoprivrede i ima odličan odnos cene i kvaliteta.

- Planiramo da što više kompanija iz Španije dovedemo u Srbiju i da prepoznamo kvalitetne srpske firme koje bi nam na tom putu bile partneri - kaže Martin-Laborda.

Visoko učešće poljoprivrednih proizvoda i tehnologije u trgovinskoj razmeni

Naša sagovornica podseća i da ukupna trgovinska razmena Španije i Srbije raste iz godine u godinu, te da je u 2016. iznosila 383,3 mil EUR, sa veoma važnim učešćem poljoprivrednih proizvoda i tehnologije.

Prema podacima ICEX-a, izvoz poljoprivrednih mašina i opreme iz Španije u Srbiju u 2016. godini iznosio je 10,25 mil EUR, dok je ukupan izvoz dostigao cifru od 200 mil EUR.

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
- U Srbiju se najviše uvozilo svinjsko meso (u vrednosti od 20 mil EUR), zatim delovi i oprema za automobile, a na trećem mestu je uvoz španskih traktora i tegljača za poluprikolice, koji se u odnosu na prethodnu godinu uvećao skoro četiri puta (372,3%), sa ukupnim iznosom od 6,65 mil EUR. Osim toga, Španija se probila među prvih pet dobavljača u Srbiji kada je u pitanju đubrivo, dok je, u 2016. na drugom mestu po izvozu prskalica, raspršivača i rasprskivača za poljoprivredu i hortikulturu u Srbiji - ističe sagovornica eKapije.


Raste i plasman srpskih proizvoda na špansko tržište. Prema navodima Sonsoles Huidobro Martin-Laborda, izvoz Srbije u Španiju tokom 2016. dostigao je 183,2 mil EUR - na prvom mestu je nameštaj (38 mil EUR) i delovi za nameštaj – izvozni proizvod koji je poslednjih godina zabeležio najveći rast, kukuruz je na drugom mestu, a slede proizvodi od gume (48,6 mil EUR), gde je dominantan izvoz pneumatika, konkretno Tigra iz Pirota.

Usklađivanje sa EU normama za nove investicije

Sonsoles Huidobro Martin-Laborda navodi da španske kompanije vide Srbiju kao strateškog partnera, zbog čega će, kako bi se poslovna saradnja pospešila, Španski institut za promociju izvoza i investicija (ICEX) nastaviti s aktivnostima poput učešća na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

- Verujemo da se dobri modeli mogu preuzeti iz zemalja koje imaju dugogodišnje iskustvo i prilagoditi se potrebama srpskog tržišta. Kada je reč o evropskom putu Srbije, usklađivanje sa EU normama svakako će privući još investicija, a do sada preduzete strukturne reforme već daju dobre rezultate. Mnoge španske i srpske kompanije zajedno rade na projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije i raduje nas što je zadovoljstvo tom saradnjom obostrano - optimistički iznosi sagovornica našeg portala.

Među najvažnijim španskim investicijama u Srbiji Martin-Laborda izdvaja Grupu Inditex, koja obuhvata brendove kao što su Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home. Njihov lanac maloprodajnih objekata, kako ističe, obezbeđuje značajan broj radnih mesta, ali i ceo lanac drugih preduzeća koja su uposlena oko tih kompanija. Pored Inditexa, u Srbiji posluju i grupe Cortefiel i Koteks–Viscofan, a određeni broj španskih kompanija radi i na realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji, poput deonica Koridora 10 (AZVI, Rubau), Žeželjevog mosta (AZVI), postrojenja za pijaću vodu (Aqualia). Kako dodaje Sonsoles Huidobro Martín-Laborda, osim ove uspešne saradnje bitno je i zadovoljstvo prisutno kod krajnih klijenata.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.