NavMenu

Tekstilna industrija se vratila u Srbiju - Izvoz u 2016. vredeo više od 1,1 mlrd USD

Izvor: Ozonpress Sreda, 03.05.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Srpska tekstilna industrija na dobrom je putu da se vrati na stare staze slave. Prošle godine je izvoz tekstila, prvi put posle nekoliko decenija, premašio cifru od milijardu dolara, a kako kažu u Privrednoj komori Srbije, najbolja vest je što se tekstilci polako vraćaju na tržište EU, gde se plasira više od 70% proizvoda.

Najveći izvoznik je Valy iz Beloševca, a u samom vrhu se nalaze i čačanske firme B-export, Weltex i PS Fashion.

– Industrija tekstila, kože i obuće u prošloj godini je imala izvoz od preko 1,1 mlrd USD. Kao zemlja smo 2000. godine bili na 192. mestu zemalja izvoznica u zemlje EU, a 2015. godine Srbija je bila na 18. mestu. Tekstilna industrija se vratila u Srbiju - kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila PKS.

Da je to tako potvrđuju i zvanični podaci iz Agencije za privredne registre. U tekstilnoj industriji posluje 1.950 preduzeća, a registrovano je i skoro 5.400 preduzetničkih radnji koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda.

U Privrednoj komori posebno ističu činjenicu da izbvoz ovih srpskih firmi čine modni brendovi koji su razvijeni kod nas.

– Za razliku od Makedonije, gde su 95% lon poslovi, u Srbiji ti poslovi ne prelaze 20%. U Srbiji se razvijaju brendovi i firme kao što je PS Fashion. Imamo neke centre kao što je Arilje za pamuk, Ada za trikotažu, Novi Pazar za džins. Brendovi se razvijaju i to je jako dobro - smatra Vasiljević.

Siva ekonomija, uvoz, poreska opterećenja, nedostatak stručne radne snage, samo je deo muka današnje tekstilne industrije u Srbiji. Da toga nema, srpski tekstilci bili bi bliži zlatnim osamdestim, kada je u ovoj industriji radilo 250.000 radnika, a izvoz iznosio preko 5 mlrd USD. Svi ti problemi su rešivi, ali je na potezu država, kažu u PKS i kompaniji PS Fashion.

(Foto: fiphoto/shutterstock.com)
– Izgubili smo radnike u tekstilnoj industriji i to se oseća. PKS i država pokušavaju da oživljavanjem smerova u školama ponovo osposobimo i uvedemo odeljenja modnih krojača, kako bi uspešnim firmama pomogli. Sledeći problem koji muči tekstilce je problem sive ekonomije. Imamo program za suzbijanje sive ekonomije u ovoj i narednoj godini i mislim da će dati rezultate, optimista je sekretar PKS.

– Mislim da bi mnogo toga trebalo uraditi da se poboljšaju uslovi za radnike koji su u tekstilnoj industriji, uvođenjem kategorije bruto plate, gde bi se distribucija šta ide državi kroz poreze a šta radniku promenila u korist radnika. Ne možemo mnogo da podignemo plate u tekstilnoj industriji jer smo izloženi konkurenciji Dalekog istoka, gde je taj rad strašno jeftin - kaže Predrag Pantović, vlasnik firme PS Fashion.

Prema podacima Privredne komore, porezi i doprinosi na zarade u okolnim zemljama, kao što su Hrvatska, BiH i Makedonija su ispod 40%, dok su u Srbiji preko 65%. Sa druge strane, prema istraživanjima koje su uradili NALED, USAID i Inženjerska komora Srbije, samo u tekstilnoj industriji, zbog sive ekonomije, budžet Srbije godišnje izgubi oko 800 mil EUR, što je maltene, cena auto-puta od Čačka do Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.