NavMenu

Rodoljub Drašković nudi Todoriću da preuzme poslovanje Agrokora u Srbiji

Izvor: BIZLife Četvrtak, 27.04.2017. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna Swisslion Takovo, ponudio je vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i srpskoj vladi (kao zainteresovanoj strani) da preuzme upravljanje Agrokorovim biznisom u Srbiji, prenosi list Nedeljnik.

Drašković za taj list kaže da je Swisslion spreman da preuzme upravljanje na ograničeni period od četiri godine celokupnim Agrokorovim biznisom u Srbiji, a prvi uslov je puna samostalnost u odlučivanju i rukovođenju.

- Do kraja godine izvršio bih kompletnu finansijsku konsolidaciju sistema Agrokora u Srbiji. Garantujem da bi svi krediti bili vraćeni u naredne dve godine - kaže Drašković i dodaje da je ono što traži od Todorića 35% udela u vlasništvu kapitala Agrokora u Srbiji na kraju završenog procesa revitalizacije.

On tvrdi da je upoznat s poslovanjem Agrokora u Srbiji i da bi mu trebalo mesec i po da pokrene oporavak.

- Išao bih na restrukturiranje kroz revitalizaciju i sanaciju stanja. Preuzimam obavezu da izmirim preko 1.000 dobavljača do kraja ove godine i da poštujem 90 dana kao rok plaćanja od nastanka dužničko-poverilačkih odnosa - rekao je Drašković.

Kako je dodao, već od januara naredne godine počeo bi bankama - poveriocima firmi Agrokora u Srbiji da mesečno vraća 5 mil EUR.

- S bankama bih se dogovorio odmah po preuzimanju sistema o reprogramu do kraja godine, dogovorio da od 1. januara 2018. napravimo anuitete otplate koji bi se poštovali i dogovorili bismo se o godišnjem nivou kamata. Nema ni trunke nepoverenja između banaka i mog poslovnog sistema i to što bismo se dogovorili s bankama, s naše strane bilo bi realizovano 100% - rekao je Drašković.

Njegova je procena da bi do kraja godine uspeo da završi kompletnu finansijsku konsolidaciju sistema Agrokora u Srbiji i da bi svi krediti bili vraćeni u naredne dve godine.

- Država Srbija treba da preuzme obavezu isplate otpremnina za tehnološki višak. Znam da u srpskom delu Agrokora od 12.000 zaposlenih ima 25-30% tehnološkog viška. To su nesposobni kadrovi i više ih je u trgovini - kazao je Drašković.

Njegov zahtev bio bi i da ga država Srbije na četiri godine oslobodi poreza na dobit Agrokorovih firmi da bi se olakšala finansijska konsolidacija sistema.

Agrokorov biznis u Srbiji obuhvata maloprodajni biznis Mercator i proizvodne kompanije Frikom, Dijamant, Mivela i Kikindski mlin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.