NavMenu

Srbija uvezla struju za 42 mil EUR u prvom tromesečju 2017. - Registrovan pad proizvodnje od 9,8%

Izvor: Politika Utorak, 25.04.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
U prvom tromesečju 2017. godine Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije uvezlo je 848 miliona kilovat-sati električne energije i to platilo 42 mil EUR. Najveća količina struje kupljena je u januaru, oko 541 milion kilovat-sati, za šta je izdvojeno 29 mil EUR, kažu u EPS-u odgovarajući na pitanje Politike koliko je struje uvezeno od početka godine. Zvanična statistika je, inače, u prva dva meseca registrovala pad proizvodnje od oko 9,8%.

Po kojoj ceni je EPS plaćao uvezene kilovate? U prvom kvartalu prosečna cena kupovine električne energije bila je 49,64 evra po megavat satu. Istovremeno, prosečna cena na mađarskoj berzi u istom periodu iznosila je 58,25 evra.

U januaru su uvezeni kilovati bili skuplji i EPS ih je plaćao po ceni od 53,9 evra po megavat času, a iz ovog preduzeća ističu da je u to vreme na mađarskoj berzi električna energija koštala 81,25 evra.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nedavno je, gostujući na jednoj televiziji, izjavio da imamo probleme u proizvodnji uglja, ne znamo kada će se završiti Kostolac, imamo problema sa klizištima, nismo napravili nove otkrivke. S druge strane, u EPS-u tvrde da se proizvođnja uglja i električne energije odvija stabilno i u skladu sa planom.

Na nešto manju proizvodnju uticao je isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane.

Za prva dva meseca ove godine na kopovima Kolubare i Kostolca proizvedeno je skoro sedam miliona tona uglja, što je u potpunosti u skladu sa planiranim količinama, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Što se tiče finansijskih pokazatelja, preliminarni finansijski rezultat EPS-a za 2016. godinu, pre knjiženja procene imovine, jeste dobit od 17,3 milijarde dinara, i to je rezultat preduzetih mera finansijske konsolidacije.

U ovoj kompaniji kažu da su uštedama u 2016. godini doprineli povećavanje efikasnosti i bolja organizacija.

Fiskalni savet, sa druge strane, odavno je ovu kompaniju nazvao "nagaznom minom" javnih finansija. Reforme, kako tvrde, gotovo da nisu ni počele, dugovi su veliki, a investicije nedovoljne. I premijer Vučić je nedavno istakao kako je stanje u EPS-u mnogo gore nego što to misli Fiskalni savet.


U EPS-u, pak, podsećaju i koliki je njihov doprinos državnoj kasi Srbije. Samo u toku 2016. godine ova kompanija je u budžet uplatila 87,4 milijarde dinara po raznim osnovama, što je 8,5% ukupnih prihoda republičke kase.

- Samo na razlici između uvoza i izvoza električne energije EPS je ostvario dobit od 64,5 mil EUR, procenat naplate je sve bolji - ističu u EPS-u.

U 2016. godini zabeležen je procenat naplate od 95,2%. Gubici električne energije smanjeni su sa 14,02% iz 2015. godine na 12,4% u 2016. godini i ostvareno je dodatnih 836 miliona dinara uštede u odnosu na plan, kažu u ovom preduzeću.

Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, kaže da su svi problemi u poslovanju ovog javnog preduzeća predočeni premijeru u pismu koje mu je dostavljeno još pre izbora, ali odgovora nema.

EPS-u će, ističe, nedostajati struje sve dok ne završi gradnju novog bloka u Kostolcu od oko 350 megavata koji gradi sa Kinezima, odakle će se buduće dobijati oko tri miliona tona uglja.

Kovačević dodaje i da je u naredne tri godine planirano da ovo javno preduzeće napusti 4.800 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.