NavMenu

Sređivanje Dečanske ulice u Beogradu od leta 2017. - U planu postavljanje granitnih ploča, novo osvetljenje, drvored i biciklistička staza do Bulevara kralja Aleksandra

Izvor: Politika Ponedeljak, 24.04.2017. 15:47
Komentari
Podeli
Dom omladine BeogradaDom omladine Beograda
Drvored od trideset novih stabala, novo osvetljenje, klupe i "tepih" od granitnih ploča dobiće Dečanska ulica u Beogradu, u delu između Nušićeve i Makedonske. Akcenat u tom javnom prostoru, trenutno zakrčenom parkiranim automobilima, kioscima i frižiderima za sladoled, mračnim i prljavim ulazima i izlazima iz podzemnog prolaza, biće na preuređenju Platoa Milana Mladenovića.

On će postati urbani džep u kojem će i dalje odzvanjati muzika izvođena tokom Koncerta na zidiću. Sada će i publika dobiti svoj kutak, platformu sa bočne strane Doma omladine na kojoj će moći da sedi.

Ovi detalji, kako uveravaju u Gradskoj upravi, neće ostati samo na crtežu arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, autorskog tima koji je pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga – Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića – osvojio prvu nagradu. Oni su tada skrojili i novo odelo za Plato Milana Mladenovića.

– Taj prostor bi uz izuzetno prometnu saobraćajnicu trebalo da postane oaza za pešake. Predvideli smo da plato bude izliven u betonu kako bi došao do izražaja uz kamene ploče. Trafika ispred Doma omladine biće uklonjena. Tako će ceo prostor da prodiše, a skulptura Sunce čuvenog vajara Dušana Džamonje na zgradi Doma omladine biće uočljivija – objašnjava autorski tim arhitekata Savičić Dmitrović.

Najveća graditeljska intervencija, ako je grad prihvati, biće ugradnja dva lifta na ulazu, odnosno izlazu u podzemni prolaz u Nušićevoj i Dečanskoj ulici. Tako bi zapuštene prečice ispod zemlje mogle da koriste majke sa kolicima, osobe sa invaliditetom i stariji ljudi koji se teže kreću.

– Podzemni prolazi nisu samo estetski već i funkcionalni problem grada. Oni su praktično neupotrebljivi za određene kategorije stanovništva, a to prestonica poput Beograda ne sme da dozvoli. Osim toga, parking i kontejneri u Dečanskoj moraju da se uklone i da se postavi parking za bicikle. Na drugoj strani ulice, gde se nalazi Muzička škola Mokranjac, biće zasađen drvored i postavljen trotoar popločan kamenom – ističu Savičićeva i Dmitrović i dodaju da je plan da zelene krošnje oplemene levu stranu ulice od Doma sindikata do Terazijskog tunela.

Prva faza sređivanja Dečanske ulice počeće na leto, tvrdi Milutin Folić, gradski urbanista. Za njega je posebno značajno to što će se duž trotoara provući biciklistička staza koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike.


– Sređivanje Platoa Milana Mladenovića i Dečanske između Makedonske i Nušićeve početak je uređenja centra grada. Na jesen se obnavlja Trg republike i te projekte će finansirati grad – uverava Folić.

Ustanova koja ne spava

Ni manjeg prostora, ni važnijih kulturnih, boemskih i obrazovnih institucija – ovako bi se mogla opisati Dečanska ulica. Na potesu između Nušićeve i Makedonske smešteni su Dom omladine, kultne kafane Sunce i Mornar i Muzička škola Mokranjac i oni ne dozvoljavaju da se ulica uspava. Duže od pola veka Dom omladine pokretač je kulturnih zbivanja u Beogradu, Srbiji i regionu, uporište drugačijeg pogleda na stvarnost i mesto okupljanja kreativnog potencijala zemlje. Od 18. oktobra 1964. godine do danas ne prekida svoju misiju posvećenu pre svega mladima. Poznat po rok igrankama šezdesetih, poseti Tita, prvoj izložbi Marine Abramovič, najsmelijim Festovim ponoćnim projekcijama, adresa je Beogradskog džez festivala koji je osnovan 1971, devedesetih u njemu su održavani osnivački kongresi stranaka posle uvođenja višepartijskog sistema, a u 21. veku je dočekao rekonstrukciju. Svake godine oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.