NavMenu

Laboratorije u Srbiji dobijaju opremu za ispitivanje kvaliteta proizvoda vrednu 5 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2017. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: bikeriderlondon/shutterstock.com)
Od narednog meseca tehnička oprema u našoj zemlji biće usaglašena sa evropskim standardima, budući da će proći kontrolu kvaliteta neke od 15 akreditovanih laboratorija, prenosi sajt Vlade Srbije.

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović kaže da će od maja do septembra novu opremu za ispitivanje kvaliteta, u ukupnoj vrednosti od 3,2 mil EUR, dobiti 11 akreditovanih laboratorija, čiji su predstavnici danas u Vladi Srbije potpisali ugovore o njenom korišćenju. Ostale četiri laboratorije, kako je najavio, opremu u vrednosti od 1,8 mil EUR dobiće kada bude završena tenderska procedura.

Ukupna vrednost projekta nabavke opreme neophodne za unapređenje usluga ocenjivanja usaglašenosti u Republici Srbiji iznosi 5 mil EUR, od čega je 4,5 mil EUR obezbedila Evropska unija iz pretpristupnih fondova, dok je 500.000 EUR opredelilo Ministarstvo privrede.

Prema rečima Petrovića, savremeno opremljene laboratorije veoma su važne za Srbiju, imajući u vidu podatak da je izvoz ove godine u odnosu na prošlu porastao za 11,5%.

On je podsetio i da je Srbija usaglasila 100% svoje propise sa propisima Evropske unije, odnosno sa 12 evropskih direktiva i standardima koje ih prate.

- Proizvodi napravljeni po tim standardima nose znak usaglašenosti, odnosno simbol "AAA" u obliku trougla, čime smo, osim što to radimo zbog nas, pokazali i da smo ozbiljan i pouzdan partner u procesu evropskih integracija - ukazao je Petrović.

Kao primer naveo da će proizvođači PVC stolarije ubuduće moći da proveravaju bezbednost i kvalitet svojih proizvoda u Srbiji umesto u inostranstvu, što će im biti jeftinije i oduzimaće manje vremena.

Šef sektora u Delegaciji EU u Beogradu Štefen Hudolin istakao je da je Evropska unija, donacijom od 6 mil EUR, pomogla srpskoj industriji, uz očekivanje da će se uspešno završiti tenderska procedura za preostale četiri laboratorije.

Hudolin je objasnio da je dodatnih milion evra EU donirala za tvining-projekat Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti kako bi pomogla da se srpsko zakonodavstvo usaglasi sa evropskim.

Ugovore su potpisali predstavnici Direkcije za mere i dragocene materijale Ministarstva privrede, Instituta za građevinarstvo i arhitekturu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Zavoda za ispitivanje i kontrolu Instituta Goša iz Smederevske Palanke, Laboratorije za buku, vibracije i sudove pod pritiskom i zaštite na radu i zaštite životne sredine Beograd.

Opremu će dobiti i Šumarski fakultet iz Beograda, Institut za ispitivanje materijala Beograd, Laboratorija za ispitivanje tekstila i kože Jugoinspekt Beograd, Kvalitet iz Niša, Sertifikaciono telo Radio-televizije Srbije Razvoj i sertifikacija, Tehnički opitni centar u okviru Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Institut za nuklearne nauke Vinča.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.