NavMenu

Prelazak sa analogne na digitalnu televiziju u Srbiji do 2012. godine?

Izvor: Tanjug Petak, 30.05.2008. 14:27
Komentari
Podeli

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije Aleksandra Smiljanić izjavila je danas (30. maj 2008. godine) da je cilj tog Ministarstva da se u Srbiji do 2012. godine izvrši prelaz sa analogne na digitalnu televiziju.

Smiljanić je, otvarajući Šesti regionalni susret radiodifuznih organizacija i proizvođača emisione opreme, istakla da je taj cilj određen imajući u vidu interes građana, radiodifuznih organizacija i činjenicu da će veliki broj susednih zemalja završiti digitalizaciju do 2012. godine.

Ona je objasnila da je na regionalnoj radio-komunikacionoj konferenciji održanoj u Ženevi "RRC-06" donet obavezujući sporazum o prelasku na digitalnu televiziju do 17. juna 2015. godine, ali će mnoge zemlje Evrope, pre svega članice EU to učiniti ranije, a dužnost Srbije je da im se pridruži u daljem razvoju radiodifuzije.

Smiljanić je istakla da je sa Ministarstvom kulture već počela izrada Strategije prelaska sa analogne na digitalnu televiziju, imajući u vidu sve aspekte te problematike - tehničke, tehnološke, društveno- ekonomske, regulatorne, programske i promotivne.

Istakla je da digitalizacija radiodifuzije obuhvata digitalizaciju studijsko-produkcionih kapaciteta, prenosa, predajnika i, što je najvažnije, digitalizaciju prijemne opreme.

- Izvršni direktor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Milan Janković objasnio je da je na konferenciji "RRC-06" dogovoreno na koji će način svaka zemlja izvršiti digitalizaciju i koliko će koja zemlja imati televizijskih i radio kanala. Srbija će, digitalizacijom radiodizufije, moći da ima od 32 do 48 televizijskih kanala i 12 do 16 radio kanala - kazao je on.

Specijalni gosti Šestog regionalnog susreta radiodifuznih organizacija i proizvođača emisione opreme su direktor Biroa za radiokomunikacije Međunarodne unije za telekomunikacije iz Ženeve Valerij Timofejev i tehnički direktor Evropske unije za radiodifuziju iz Ženeve Liven Vermale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.