NavMenu

Srpski softver broji avokado uz pomoć dronova - AgriSens u upotrebi kod više od 1.000 farmera u svetu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.04.2017. 08:20
Komentari
Podeli
Više od 1.000 poljoprivrednika u preko 40 zemalja na svetu koristi softver beogradske kompanije Logit. Jedinstvena tehnološka platforma AgriSens obrađuje slike sa poljoprivrednih površina, koje se prikupljaju bespilotnim letelicama, a zatim, daljom analizom korisnicima omogućava uvid u kvalitet setve i zasada, očekivani prinos, područja ugrožena različitim oblikom stresa kod biljaka i sl.

Proizvođač paradajza u Kaliforniji, ustanovio je zahvaljujući rešenju beogradske kompanije, da je spoljni saradnik zasadio 20% manje stabiljki na njegovoj njivi, za razliku od 5% koliko je prvobitno naveo. Uzimajući u obzir da je reč o 30 hektara zemlje i 440.000 stabiljki paradajza, nije postojao drugi način da se na ovako precizan način utvrde nepravilnosti prilikom sađenja.

Mnogo egzotičnija je primena softvera AgriSens na plantažama manga, avokada ili banana, pa su njegove prednosti prepoznali farmeri od Novog Zelanda, Australije, preko Portorika i Sajedinjenih Američkih država. Logit je jedna od samo 5 kompanija u svetu koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera.

Platforma je razvijana u protekle dve godine, a od proleća 2016. krenula je i njena komercijalizacija. O potencijalu softvera beogradskih inženjera govori i podatak da ih za strateško partnerstvo izabrala američka kompanija Drone Deploy, svetski lider u oblasti proizvodnje softvera za navigaciju i obradu snimaka dronovima, a značaj ovakvog rešenja potvrdio je i stručni žiri nagrade Aurea, koji je kompaniji Logit dodelio priznanje za investiciju godine, koje dodeljuje naš portal.

Dodatno usavršavanje i dalja primena

Milan Dobrota, generalni direktor kompanije Logit, kaže za eKapiju da je za sada softver primenjen kod uzgoja više od 60 biljaka, odnosno kultura na svetskom nivou, a da najviše zahteva dolazi od uzgajivača žitarica: kukuruza, pšenice, ječma.

- Počela je poljoprivredna sezona i na dnevnom nivou se javlja veliki broj farmera, pa očekujemo da taj broj znatno premaši sadašnjih 1.000 korisnika. U planu je i da do kraja godine uvedemo nove primene softvera i razvijemo deo platforme koji se odnosi, ne samo na analizu pojedinačnih snimaka, već da korisnicima omogućimo da sistematičnije prate podatke o svojim usevima kroz vreme.

Milan Dobrota prima nagradu za investiciju godine na dodeli priznanja Aurea 2017. Uručuje je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije, Željko SertićMilan Dobrota prima nagradu za investiciju godine na dodeli priznanja Aurea 2017. Uručuje je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić
Analizu snimljenog područja korisnik nakon obrade softvera, dobija u vidu PDF izveštaja, koji daje 3 osnovna tipa informacije: broj biljaka (plant counting), procenu prinosa (plant estimating) i analizu rizika (stres monitoring), pa na ovaj način AgriSens omogućava poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih veština za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju informacije od značaja za stanje useva.

Iako broj korisnika raste, budući da je reč o globalnoj inovaciji, Dobrota još ne očekuje veliki profit.

- Suština je u daljem ulaganju u razvoju proizvoda koji je na samom vrhu na svetskom nivou – ističe naš sagovornik, i dodaje da čvrsto veruje da je spoj grana informacionih tehnologija, poljoprivrede i komercijalne upotrebe dronova garant daljem uspehu proizvoda.

Na domaćem tržištu, prodaja je tek u povoju, a pristup potencijalnim korisnicima drugačiji.

- U Srbiji više gledamo ka korporativnom segmentu klijenata, kome možemo pružiti širu uslugu i konsalting od recimo korisnika iz Brazila ili Australije sa kojima nemamo tako direktan kontak. Komunikaciju sa njima obavljaju operateri dronova koji sa njima rade na terenu, dok naše rešenje radi analizu i obradu podataka.


Iako na prvu pogled dve oblasti deluju nespojive, na globalnom nivou se uveliko radi na nalaženju načina kako savremene IT tehnologije mogu pospešiti poljoprivrednu proizvodnju. To postaje i imperativ, imajući u vidu da se svetska populacija sve više suočava sa izazovom proizvodnje većih količina hrane uz sve manje raspoloživih resursa.

Ideja o razvoju AgriSens softvera nastala je upravo praćenjem naučno-tehnoloških trendova na globalnom nivou, a ova oblast je poznata kao "precizna poljoprivreda" (eng. Precision Agriculture). Inovativno rešenje Logit je razvio u saradnji sa stručnjacima sa Beogradskog univerziteta i saradnicima iz oblasti agronomije, statistike, elektrotehnike, a u planu je i razvoj novih primena softvera prema zahtevima korisnika: u građevinarstvu, energetskoj efikasnosti, ekologiji (snimanje deponija).

Kompanija postoji 5 godina, zapošljava tridesetak radnika, a osim u Beogradu ima svoje predstavništvo i u Rumuniji. Takođe, u planu je otvaranje kancelarije u BiH, odnosno Sarajevu.

Ekspanzija primene dronova u poljoprivredi

Snimanje bespilotnim letelicama i njihova upotreba u poljoprivredi je u povoju, a procene su da će do 2020. godine u svetu biti 10 puta više dronova koji se koriste u komercijalne svrhe, nego letelica sa avionima. Zbog buma i rasta industrije, u Americi su od 29. avgusta 2016. godine znatno ublaženi uslovi za upravljanje dronom, pa je umesto pilotske dozvole za upravljanje bespilotnim letelicama sada potrebna znatno pojednostavljena dozvola.

Iz ovih razloga, prema rečima predstvnika kompanije Logit, sve više farmera u SAD se odlučuje za kupovinu drona, koji je i cenovno dostupan, pa jedna bespilotna letelica na američkom tržištu staje oko 1.000 USD.

U poslednjem izveštaju kompanije Dron Deploy o komercijalnoj upotrebi dronova po segmentima primene, AgriSens je zauzeo vodeće mesto među aplikacijama u sektoru poljoprivrede, što će beogradskoj kompaniji dodatno olakšati pristup globalnom tržištu.

Ivana Bezarević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.