NavMenu

Otvoren konkurs za inovativne ekološke projekte - Za najbolju zelenu ideju 5.000 USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.04.2017. 13:51
Komentari
Podeli
Otvoren je jubilarni peti konkurs Nacionalnog foruma za zelene ideje, koji nagrađuje najbolje ekološki orijentisane poslovne projekte. Inovativne ideje zasnovane na principima održivog razvoja imaće priliku da dobiju podršku u vidu donacije Trag fondacije, Fonda braće Rokfeler (RBF) i Erste banke, a ove godine podršci se pridružio i novi partner – Humanitarna organizacija Church World Service (CWS). Pored novčane podrške u iznosu od 5.000 USD, pobednički projekti biće dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva, kako bi postali konkurentni i održivi na duži period.

Cilj konkursa, otvorenog do 5. maja, jeste da se prepoznaju i podrže ideje udruženja, malih preduzeća, preduzetnika i pojedinaca, koje će, pored najvećeg potencijala održivosti, ostvariti i najsnažniji socioekonomski razvojni uticaj na svoju lokalnu zajednicu, uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Uz tri najbolje preduzetničke ideje, Trag fondacija će ove godine, uz podršku Humanitarne organizacije CWS, dodeliti i jednu specijalnu nagradu. Ona će biti usmerena na podršku inicijativi koja na efektan, efikasan i inkluzivan način koristi, ili to planira, pristupačnu energiju iz obnovljivih izvora, poput solarne, energija vetra, biogasa ili biomase, za pokretanje poljoprivrednih, preduzetničkih i drugih ekonomskih aktivnosti ranjivih kategorija stanovništva u manje razvijenim zajednicama.

- Do sada je podržano ukupno 12 preduzetničkih inicijativa, od kojih je čak 7 osvojilo nagrade i na Regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje, a uložena sredstva svih dosadašnjih partnera na projektu prevazilaze iznos od 135.000 dolara. Razvoj lokalnih zajednica izuzetno je bitan i zato se nadamo da će primeri dosadašnjih uspešnih dobitnika i u narednim godinama održati interesovanje na jednakom nivou kao i do sada - istakla je izvršna direktorka Trag fondacije, Biljana Dakić Đorđević.

Vladimir Todorović, ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste banke, podsetio je na neke od primera dosadašnjih projekata i istakao da će Erste banka i nadalje pobednike podržavati kako finansijski, tako i savetodavno.

- Tokom proteklih godina, u okviru svih podržanih preduzetničkih inicijativa radno je angažovan značajan broj ljudi, a do danas su osnovane dve preduzetničke radnje i dva društva sa ograničenom odgovornošću, dok dva udruženja građana ostvaruju svoju finansijsku održivost - rekao je Todorović.

Troje pobednika konkursa će u julu ove godine biti u prilici da svoje projekte predstave i na forumu Filantropija za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF) i osvoje dodatnih 10.000 USD. Dobitnik specijalne nagrade će uz podršku Humanitarne organizacije CWS dobiti mogućnost razmene iskustava sa sličnim inicijativama u regionu, izgradnje kapaciteta i dugoročne finansijske podrške.

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs mogu prijaviti putem prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sajtu www.tragfondacija.org. Popunjen formular je neophodno poslati do 5. maja 2017. godine do 17 časova, na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org. Od ove godine prijavu je moguće podneti i online, i to putem linka sa sajta Trag fondacije.
Firme:
Trag Trag
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.