NavMenu

Srbiji nedostaje još jedna termoelektrana - Plan razvoja Elektromreže Srbije na javnoj raspravi

Izvor: Novosti Sreda, 05.04.2017. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Martin Lisner/shutterstock.com)
Srbija će u narednih deceniju i po trošiti čak sedam teravat-časova više struje nego danas, što znači da ćemo svake godine imati veću potrošnju kilovata za oko 1%. U isto vreme, prognoze su da ćemo tada proizvoditi gotovo istu količinu električne energije kao sada.

Ovo pokazuje Plan razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2017-2026. godine koji je uradilo javno preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), a koji ide do 2031. godine. Studija je trenutno na analizi u Agenciji za energetiku, koja je objavila javnu raspravu. Dokument je otvoren za sve primedbe, predloge i sugestije u narednih mesec dana.

Plan obrađuje celokupni energetski sistem Srbije, a najzanimljiviji deo je upravo u vezi s prognozom potrošnje kilovata koja bi mogla da bude problematična.

- Prognozirana potrošnja u 2031. godini varira od 44,3 do 47,2 teravat-časova, u zavisnosti od scenarija, i pokazuje trend rasta. Posmatrajući scenario srednjeg rasta BDP, prosečna godišnja stopa porasta potrošnje električne energije je 0,9%. Rezultati scenarija konzervativnog razvoja proizvodnje pokazuju da u režimu zimskog vrha postoji problem s negativnim vrednostima preostalog kapaciteta - navodi se u Planu EMS.

Studija dalje govori da se posle 2023. godine ne očekuje da nova termoelektrana bude napravljena. Ovaj scenario pokazuje koliko je kritično dalje odlaganje investicija u nove kapacitete, imajući u vidu da, u skladu sa evropskim direktivama, neki kapaciteti u narednim godinama izlaze iz pogona, dalje stoji u studiji.

Prema rečima Slobodana Ružića, direktora Energy Saving Group i nekadašnjeg savetnika u Ministarstvu energetike, ovi pokazatelji javno govore da moramo da izgradimo barem još jednu termoelektranu.

- Počeće da raste potrošnja kako se bude oporavljala privreda, i tome se svi nadamo, iako su na snazi mere štednje struje i energetske efikasnosti. Neizbežno je da se zatvore pogoni u Kolubari i TENT, jer su zastareli. Čak i kada otvorimo novi elektranu u Kostolcu, B3, snage 350 megavata, imaćemo minus u proizvodnji. Trebaće nam još jedna termoelektrana koja će imati minimalno 620, a idealno bi bilo 900 megavata. Reč je o dva ili tri puta većem pogonu od onog koji se sad gradi - navodi on.

Izgradnja u TENT?

Idealno bi bilo da termoelektrana koja bi se gradila bude TENT B3, jer se u blizini nalazi ugljenokop, smatra Slobodan Ružić.

- Razmatrali su Štavalj, Kovin i ostale poslove, ali oni su na dugom štapu. Izgradnja mora da počne već 2020, jer ćemo problem imati već tri godine kasnije, kada će stari blokovi masovno početi da se gase - dodaje on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.