NavMenu

Spremni za Zakon o stanovanju - Kompanija First Facility lider u upravljanju i održavanju stambenih i poslovnih objekata

Izvor: eKapija Utorak, 04.04.2017. 07:54
Komentari
Podeli
BelvilleBelville
Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu krajem 2016. godine doneo je niz značajnih izmena u pogledu uređenja upravljanja zgradama u cilju omogućavanja održivog razvoja uslova stanovanja i očuvanja vrednosti nekretnina, uz istovremeno unapređivanje energetske efikasnosti.

Ovaj zakon će obezbediti da u praksi svaka zgrada bude održavana najmanje na minimalnom funkcionalnom nivou koji je neophodan za postizanje opšte bezbednosti i očuvanje zdravlja građana.

Formulisanje pravnog okvira za upravljanje stambenim i poslovnim zgradama i njihovo održavanje snažno će uticati na kompanije koje se bave pružanjem usluga properti i fasiliti menadžmenta među kojima lidersku poziciju na domaćem tržištu i zemljama srednje i jugoistočne Evrope, poput Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovačke ima kompanija, First Facility.

Porast tražnje, širenje i diversifikovanje tržišta usluga upravljanja i održavanja stambenih i poslovnih objekata dovešće do procvata property & facility management industrije u našoj zemlji, znatnog porasta edukovanih profesionalaca i lica licenciranih za bavljenje ovim poslovima, intenzivnog otvaranja novih firmi i rastućeg zapošljavanja u ovom poslovnom segmentu.

Belgrade Business CenterBelgrade Business Center
Kompanija First Facility, koja je 1984. godine formirana kao prva fasiliti menadžment kompanija u Austriji, sa svojim dugogodišnjim internacionalnim iskustvom u pružanju kompletnih fasiliti menadžment usluga u prvoklasnim poslovnim i stambenim objektima, respektabilnim referencama i zadovoljnim renomiranim klijentima, spremno dočekuje nastale promene i izvanrednu priliku za dodatno širenje i dalje poboljšanje kvaliteta svojih usluga.

U narednom periodu, izvesno je da će najveću ekspanziju doživeti oblast upravljanja stambenim objektima, u prvom redu zbog zakonske obaveze nominovanja upravnika stambenih zajednica (ranije predsednika skupština stambenih zgrada), koja će zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi zaista biti obavezno sprovođena u svakodnevnom životu.

Naime, shodno odredbama novog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, skupština stambene zajednice koju čine vlasnici svih stanova biraće upravnika iz svojih redova ili će ovu dužnost poveriti profesionalnom upravniku. U slučaju sa kojim se često srećemo u domaćoj praksi, da skupština stambene zajednice ne uspe da izabere upravnika ili ne poveri ovu dužnost profesionalnom upravniku, lokalna samouprava će dodeliti prinudnog upravnika da bi bilo omogućeno funkcionisanje redovnih procesa upravljanja i održavanja zgrade.

- Naša kompanija ima dragoceno iskustvo u poslovima upravljanja i održavanja stambeno-poslovnog kompleksa Belville, Blok 67 u Novom Beogradu u kojem od 2012. godine, tj. već pet godina uspešno pruža usluge menadžmenta i administracije, kol centra, tehničkog održavanja, higijenskog čišćenja, zimske službe, održavanja zelenih površina i fizičko-tehničkog obezbeđenja - kažu u kompaniji First Facility.

Deca u naselju BelvilleDeca u naselju Belville
Takođe, u cilju poboljšanja kvaliteta života u beogradskom stambenom naselju Belville, 2. decembra 2016. godine svečano je otvoreno dečje igralište "Cvetići". Tom prilikom, mališani su uživali u bogatom programu koji im je organizovan, a nisu izostali ni slatkiši i poklončići za decu.

Kako bi doprinela unapređenju sadržaja u naselju i nastavku dugogodišnje uspešne saradnje u pružanju usluga upravljanja i održavanja, First Facility je poklonio stanarima Belville-a novo dečje igralište.

Svečanom otvaranju prisustvovali su stanari i predsednici skupština zgrada, deca iz okolnih vrtića, ali i predstavnici gradske opštine Novi Beograd, zaposleni u kompaniji First Facility sa saradnicima i partnerima na projektu.

- Cilj ove akcije je da doprinese zajedničkom boljitku, izgradnji poverenja i nastavku partnerskog odnosa između kompanije First Facility i stanara naselja Belville. Uložili smo ne samo novčana sredstva već i puno pozitivne energije i truda kako bi stanari Belville-a bili zadovoljni našim radom. Posebno su nam važni dečiji osmesi, pa ćemo se i ubuduće truditi da ne izostanu - kažu u toj kompaniji.

Dugogodišnji predani rad na jačanju kapaciteta lokalne samouprave naselja Belville kroz svakodnevnu saradnju sa predsednicima i članovima 26 skupština stambenih zgrada predstavljaju sjajnu osnovu da kompanija i u budućnosti ima vodeću ulogu u profesionalnom upravljanju stambenim zgradama u našoj zemlji.

Sava biznis centarSava biznis centar
- Interesovanje za uslugama profesionalnog upravnika će ubuduće sigurno biti u porastu zbog sve bržeg tempa življenja, sve manjih mogućnosti fizičkih lica da obavljaju ove, vremenski zahtevne, poslove volonterski ili uz simboličnu naknadu i stalno rastućih potreba građana u pogledu komfora stanovanja, kao i kvaliteta i estetike neposrednog životnog okruženja.

Kondominijumi

Profesionalno upravljanje i održavanje zaokruženog stambenog naselja kao dela gradske celine je u svetu odavno prepoznato kao neophodnost, a u našoj zemlji je prvi put uvedeno u Belvilu, promovišući potpuno novi, jedinstveni koncept stanovanja. U predstojećem periodu izvesno je da će investitori sve više graditi kondominijume sa potpuno zaokruženim sistemom profesionalnog upravljanja i održavanja.

Belgrade Business Center

U okviru stambeno-poslovnog kompleksa Belville nalazi se i reprezentativni Poslovni objekat Belgrade Business Center (BBC) u kojem kompanija First Facility od 2015. godine pruža usluge upravljanja, tehničkog održavanja, higijenskog čišćenja, zimske službe, održavanja zelenih površina i fizičko-tehničkog obezbeđenja. Usluge upravljanja objektom BBC obuhvataju zastupanje vlasnika objekta, kontrolu sprovođenja ugovora o zakupu, izradu operativnog budžeta, kontrolu i vođenje evidencije troškova, pripremu računa za zakupce, izveštavanje i drugo. Krajnji korisnici naših usluga u BBC su ugledne medjunarodne i strane kompanije koje posluju u sektoru bankarstva, avio saobraćaja i tehnologije potrošačkih transakcija.

LEED sertifikati

- Jedna od novina u našoj kompaniji jeste aktivno učestvovanje u procesu LEED sertifikacije poslovnih objekata. Zajedno sa našim partnerima u 2016. godini aktivno je započet rad na sertifikaciji poslovnog objekta Sava Business Center u Beogradu.

First Facility kao društveno odgovorna kompanija prepoznaje osnove postulate zelene gradnje čiji je cilj stvaranje strukture i odgovornosti za okruženje i efikasnost u upotrebi resursa kroz celokupni životni ciklus građevine.

Osnovni principi zelene gradnje se prepoznaju u benefitima koje osećaju i korisnici objekata i investitori, pa je stoga rad na ovom projektu višeznačan:

• Efikasna upotreba energije, vode, zemljišta i materijala;
• Zaštita zdravlja stanara i povećanje produktivnosti zaposlenih;
• Umanjena emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, zagađenja i otpada.

Istraživanja tržišta nekretnina vršena tokom poslednjih godina pokazuju da LEED sertifikovane zgrade postižu prosečno višu cenu po kvadratnom metru od onih bez sertifikata, što predstavlja značajan podstrek i za investitore.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.