NavMenu

Revolucionarni lek za multiplu sklerozu dobio zeleno svetlo u SAD

Izvor: B92 Četvrtak, 30.03.2017. 17:57
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Uprava za hranu i lekove SAD dala je dozvolu za stavljanje u promet leka ocrevus, prvog medikamenta koji će moći da se koristiti u lečenju kako ozbiljnijih, tako i lakših oblika multiple skleroze kod odraslih osoba.

Ocrevus je prvi lek koji je dobio dozvolu za korišćenje u terapiji primarne progresivne multiple skleroze (PPMS), ozbiljnog oblika hronične autoimune bolesti centralnog nervnog sistema, kod koje se simptomi stalno pogoršavaju, obično bez remisije, uzrokujući gubitak kognitivne sposobnosti i paralizu.

Prema pisanju Njujork tajmsa, tokom testiranja, u jednom od dva ispitivanja leka kod pacijenata sa PPMS-om uočeno je smanjenje rizika od pogoršanja stanja za 24%, u poređenju sa pacijenima koji su dobijali placebo.


Ocrevus je intravenozna infuzija, koju pacijentima daje stručno medicinsko osoblje. Tretman ovim lekom će na godišnjem nivou pacijente koštati 65.000 USD, što je, iako veoma skupo, 25% jeftinije od srodnih trepija koje su trenutno u upotrebi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.