NavMenu

Kineski CCECC počeo rekonstrukciju 7,5 kilometara pruge u Beogradu - Radovi vredni 23,7 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 30.03.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)
Kineska kompanija CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) započela je danas radove na rekonstrukciji pruge Rasputnica G - Rakovica - Resnik u dužini od 7,5 kilometara. To je prvi put da neka kineska kompanija izvodi radove na srpskim prugama, a završetkom radova biće povećana propusna moć Beogradskog železničkog čvora.

Radovi su vredni 23,7 mil EUR i finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da će ta važna deonica biti završena u martu 2018. godine.

- Svaki kilometar pruge koji rekonstruišemo znači više putnika i tereta u železničkom saobraćaju, kao i više novca za razvoj železnice i srpske privrede - naglasila je Mihajlović.

Rok za završetak radova je 351 dan, a ta deonica je deo pruge Beograd - Mladenovac - Niš - Preševo (granica sa Makedonijom).

Ugovorom je predviđena rekonstrukcija i zamena građevinske i elektrotehničke infrastrukure. Radovi podrazumevaju prilagođavanje visine perona garniturama BG voza u stanici Rakovica, sređivanje perona i nadstrešnica u stajalištu Kijevo - Kneževac, zatim u stanici Resnik, izgradnju podhodnika i dogradnju stanične zgrade, kao i garaže sa jednim pomoćnim kolosekom, modernizaciju tri putna prelaza i rekonstrukciju propusta.

Radovi neće uticati na redovno odvijanje železničkog saobraćaja.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović je rekao da se sa tom prugom rešava južni izlaz Beogradskog čvora i vezuju dva važna kraka koja će biti modernizovana- ka barskoj pruzi u dužini od 85 kilometara i ka Nišu u dužini od skoro 100 kilometara.

Garibović je naveo da će krajem ove godine početi i rekonstrukcija deonice Jajinci - Mala Krsna i stanice u Maloj Krsni. On je kazao i da bi polovinom ove godine Rusi trebalo da počnu radove i na pruzi Stapa Pazova - Novi Sad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.