NavMenu

EPS završio projekat modernizacije rada TENT-a - U sistem za monitoring i upravljanje uloženo 35 miliona švajcarskih franaka

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.03.2017. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
EPS je završio projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u termoelektrani Nikola Tesla B, kojim je značajno unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da je taj projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema Srbije.

Antić je kazao da taj projekat kapitalno utiče na stabilnost, efikasnost i održivost TENT-a B, koji je jedan od naših najznačajnijih enegetskih objekata.

Projekat u TENT-u B, vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka, realizovan je na osnovu bilateralnog sporazuma Vlade Švajcarske i Vlade Srbije. EPS je u projektu učestvovao sa oko 24 miliona švajcarskih franaka, a donacija Vlade Šavajcarske, od oko 11 miliona švajcarskih franaka, uspešno je realizovana preko Sekretarijata za ekonomske poslove.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

Složeni projekat modernizacije realizovan je u dve faze sa po tri paketa, u okviru radova na kapitalnom remontu bloka B1 u 2012. godini i bloka B2 u 2016. godini.

Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, u novembru prošle godine, projekat je prošao probni rad i garancijska ispitivanja, čime je dokazano da je postigao ciljeve.

Isporučiocu opreme, kompaniji Siemens, uručen je sertifikat o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2, čime je ozvaničen završetak projekta.

Unapređenje sistema nadzora i upravljanja i ostali radovi u okviru kapitalnog remonta povećali su snagu blokova TENT B za ukupno 60 megavata, tako da oba bloka sada imaju snagu od po 650 megavata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.