NavMenu

Hibridni klavir iz Srbije stigao do Singapura

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.03.2017. 11:13
Komentari
Podeli
Hibridni klavir u potpunosti su razvili inženjeri iz SrbijeHibridni klavir u potpunosti su razvili inženjeri iz Srbije
Dva koncerta klavirskog dua LP Dua, čiji su članovi Sonja Lončar i Andrija Pavlović, rasprodata su u Singapuru.

LP Duo je u Singapur otišao na poziv Univerziteta Singapur i Centra za kvantne tehnologije, sa kojim sarađuje u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music). Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta svirali na hibridnom klaviru, koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije.

Razvoj sasvim novog instrumenta realizovan je u okviru projekta Kvantna muzika, čiji su inicijatori Dragan Novković - profesor na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu i Vlatko Vedral - naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Univerzitetu Oksford, kao i saradnik u Centru za kvantne tehnologije u Singapuru, saopštio je danas Centar za promociju nauke, jedan od partnera u projekta Kvantna muzika.

Nastup LP DuaNastup LP Dua
LP Duo je na koncertima u Singapuru svirao svoje kompozicije, kao i muziku Ivana Božičevića, Antonija Korije i Xila Mejeringa, a tokom koncerata su o konceptu Kvantne muzike govorili Dragan Novković, Vlatko Vedral i Endrju Garner, kvantni fizičar i saradnik u Centru za kvantne tehnologije.


Projekat Kvantna muzika spaja umetnike, naučnike i inženjere okupljene oko ideje predstavljanja kvantnih fenomena kroz muziku. Nastao je sa ciljem povezivanja naizgled nespojivih svetova kvantne fizike i muzike, kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje i koncertno izvođenje.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a Centar za promociju nauke je, pored Centra za novu umetnost (Srbija), Kino Šiška (Slovenija) i Danske nacionalne škole scenskih umetnosti, jedan od partnera na projektu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.