NavMenu

Ministri finansija EU usvojili investicioni okvir za zapadni Balkan - spremili milijardu EUR

Izvor: Danas Petak, 16.05.2008. 08:45
Komentari
Podeli

Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana uskoro će pod povoljnijim uslovima i jednostavnije dobijati bespovratna sredstva iz Evropske unije. - U sklopu ovih olakšica, uspostavljen je i fond od milijardu evra za potporu prioritetnim projektima u regionu, dok će sama sredstva obezbeđivati pojedinačno zemlje članice EU i drugi finansijski donatori i međunarodne institucije - kaže Ana Trbović, direktor Centra za evropske integracije FEFA. - Odobrena sredstva namenjena su, pre svega, projektima infrastrukture i razvoju privrede, ali i za jačanje malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu.
Srbija je, prema njenim rečima, i inače najveći korisnik sredstava koje za region Balkana odobrava Unija.
- Mi smo, od 2,5 milijardi evra, koliko je Brisel uputio u ovaj region u poslednjih 14 godina, iskoristili 1,2 milijarde evra - ističe Ana Trbović i dodaje da je u isto vreme, BiH iskoristila 754 mil EUR, a Albanija samo 304 mil EUR.
Donošenje novog investicionog plana za zapadni Balkan, koji je finansijski potpomognut iznosom od milijardu evra odobravaće se u skladu sa dinamikom pristizanja i kvaliteta samih projekata. Brisel nije, naime, unapred utvrdio kvote prema državama, već će na novac moći da računaju oni koji finansijere, odnosno zemlje članice i druge finansijske donatore ubede da su upravo njihove ideje najvažnije i najpotrebnije regionu zapadnog Balkana.
Novim, kako su ga u Briselu nazvali "Finansijskim investicionim okvirom za zapadni Balkan" upravljaće posebno formirano telo Evropske komisije, Evropske investicione banke i Centralne evropske banke, kao i zemalja članica Unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.