NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2017): Hydrogen Technologies - Mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom

Izvor: eKapija Sreda, 29.03.2017. 09:48
Komentari
Podeli
Beogradska kompanija Hydrogen Technologies razvila je i plasirala na tržište jedinstvenu tehnologiju za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila. Kao osnovni "energent" za čišćenje motora upotrebljava se velika količina HHO gasa (vodonik i kiseonik), koji se dobija elektrohemijskim procesom elektrolize vode. Za te potrebe napravljena je mašina u kojoj je, pored elektro-energetskih sklopova koji su takođe produkt domaće pameti, i generator HHO gasa velikog kapaciteta - jedinstven u svetu po tehničkim karakteristikama energetske efikasnosti, a upravo je i predmet zaštite intelektualne svojine.

Primenom ove tehnologije značajno se utiče na smanjenje izduvnih gasova, a motori nakon 45-minutnog tretmana manje prljaju sve ostale sklopove, što im produžava radni vek, primetno mirnije rade, snaga je veća, a ogroman procenat vozila ima i zabeleženu manju potrošnju goriva.

Nakon tri godine razvoja i testiranja, kompanija je u maju 2016. godine otvorila i prvi Centar za dekarbonizaciju motora u Beogradu gde se vrši usluga i dalji razvoj, a koji će biti i svojevrstan Show-room za potencijalne partnere i saradnike.

Stigle su i prve porudžbine iz inostranstva, pa su prodate 3 mašine: u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Makedoniji. Osim osvajanja procesa mašina za dekarbonizaciju motora, koje bi bile prilagođene i ponuđene tržištu automobilske industrije, industriji održavanja vozila i motora, kao i kompanijama za tehnički pregled vozila, Hydrogen Technologies planira i daje širenje mreže Centara za dekarbonizaciju motora, kao i franšiznog koncepta poslovanja na teritoriji Srbije, regiona i Evrope, za šta već imaju partnera iz Poljske.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
Projekat Dekarbonizacija motora proistekao je iz dugogodišnjeg rada i istraživanja na polju upotrebe HHO gasa (vodonik i kiseonik), dobijenog elektro-hemijskim procesom poznatim kao elektroliza vode. Stručnjaci kompanije Hydrogen Technologies utvrdili su da se nakon izvesnog perioda upotrebe HHO gasa, kao dodatka smeši fosilnog goriva i vazduha u SUS motorima, motor čisti od čestica nataložene gareži na delovima i sklopovima motora. Ideja za Dekarbonizaciju motora nastala je u procesu testiranja mogućnosti da se kratkim procesom u vremenu od 30-60 minuta, sa većom količinom HHO gasa, ubrza taj proces.

U trenutku započetog projekta, samo je jedna firma sa Dalekog istoka, koja se bavi sličnim poslovima, imala u ponudi mašine za "Engine Carbon Cleaning" na bazi HHO gasa, ali sa problemom kratkotrajne tehnologije, odnosno male energetske efikasnosti ćelija za elektrolizu vode, koje su "srce" ovakvih mašina, kao i malog kapaciteta proizvodnje HHO gasa što onemogućava "čišćenje" SUS motora veće zapremine.

Problem mašina koje postoje u svetu je zapravo u tome da zahtevaju puno uložene električne energije u ćeliju za elektrolizu, za malu količinu gasa koji se dobija po kubnom metru, a koja vremenom i dalje opada. Američka agencija za ispitivanje vodonika propisala je da je u pogledu energetske efikasnosti dobra svaka ćelija sa uloženih 250 vat časova za litar gasa. Dok konkurentske mašine troše između 250 i 500, pa čak i 1.000 vat časova, mašina beogradske kompanije troši svega 155 vat časova, što je daleko ispod onog što je u SAD propisano za energetski efikasnu elektrolizu vode.

Tehnologija koju je razvio Hydrogen Technologies je specifično tehničko rešenje ćelije za elektrolizu vode, sa izuzetno dobrom energetskom efikasnošću, što omogućava dobijanje kvalitetnog HHO gasa, veliki broj ponovljenih procesa u toku jednog dana, kao i izuzetnu dugotrajnost ćelije.

Proces čišćenja počinje postavljanjem creva iz mašine u motor koji radi na leru. Vodonik (H) u reakciji sa karbonom (C) pretvara garež u ugljo-vodonik (HC) u gasovitom stanju i izlazi na izduvnu granu, ne prljajući usput druge elemente u automobilu (motorno ulje, DP filter, katlizatore, turbine, senzore i sl).

Dovoljno je da mašina radi 30 do 45 minuta, a merenjem već pola sata nakon dekarbonizacije kod dizela se beleži smanjenje izdunih gasova, odnosno gareži za 50-93%, čemu se u svetu pridaje velika važnost budući da se čestice gareži izuzetno kancerogene. Istovremeno, beleži se i povećanje snage motora, povećanje obrtnog momenta, smanjenje potrošnje goriva, a time se smanjuju i troškovi održavanja vozila.

Uz samu mašinu, inženjeri kompanije Hydrogen Technologies razvili su i PLC (programsko-logički kontroler), odnosno elektronsku upravljačku jedinicu za potrebe mašine, kao i kontrolu i upravljanje mašinom (GPRS) gde god da se ona nalazi. To znači da se od svake mašine, bez obzira na to gde radi, mogu dobiti informacije o njenoj poziciji, koliko je korišćena, koliko je motora očišćeno, da li je sipana voda, oglasiće se alarmi ukoliko nešto nije u redu i sl... Uz to, kupovinom mašine korisnik dobija i uslugu održavanja u roku od 3 godine, sa eventualnim intervencijama u roku od 72 sata.

U kompaniji Hydrogen Technologies ističu da su i domaća i inostrana javnost inače jako slabo upoznate sa tehnologijom proizvodnje vodonika iz vode i njegovom upotrebom u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, u prilog čemu govori i činjenica da je beogradska firma bila prva zvanično registrovana na tlu Evrope za proizvodnju vodonik generatora, koji se primenjuju u automobilskoj industriji.

DRUŠTVENA KORISNOST


(Foto: isak55/shutterstock.com)
Garež predstavlja talog nesagorelih čestica ugljenika usled sagorevanja goriva u motoru, pa su iskustvo i testovi pokazali da je motor sa manje taloga gareži daleko efikasniji, odnosno da je u samom procesu sagorevanja iskorišćenost goriva veća i da direktno utiče na smanjenje izduvnih gasova, veću snagu i obrtni momenat, bolje podmazivanje sklopova, smanjenje potrošnje goriva itd.

Ideja za Dekarbonizaciju motora nastala je u nastojanju kompanije Hydrogen Technologies da se u kratkom vremenskom periodu (30-60 minuta), sa većom količinom HHO gasa, ubrza proces čišćenja motora, te da se za kratko vreme dobiju navedeni efekti, koji su veoma bitni za ljudsku okolinu i za amortizaciju i troškove eksploatacije vozila.

Dosadašnji rezultati, odnosno povratne informacije od korisnika, pokazali su da, osim benefita po samo vozilo (bolji rad motora, manja potrošnja goriva, manja zaprljanost komponenti i sklopova koja smanjuje probleme i troškove održavanja vozila itd), dekarbonizacija ima izuzetno dobar efekat u promociji važnosti smanjenja uticaja na životnu sredinu. Tako se ujedno postiže povećanje ekološke svesti, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i direktna korist u smanjenju troškova za krajnjeg korisnika.

Mašina za dekarbonizaciju motora je u potpunosti domaći know-how. Na njenom razvoju radili su domaći stručnjaci, inženjeri kompanije Hydrogen Technologies, a sam proces osvajanja serijske proizvodnje iziskuje više od dvadesetak dobavljača iz Srbije, kao i zapošljavanje stručnih lica iz različitih oblasti, kao što su bravarija, elektrotehnika, elektronika, sofverski razvoj, itd. Uz to, i sama prodaja i izlazak na nova tržišta stvaraju dodatni prostor za zapošljavanje stručnog kadra iz oblasti ekonomije, finansija, marketinga...

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Razvoj mašine za dekarbonizaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem imao je za cilj dva smera, koja su pokrenuta i realizuju se od početka:

1. Osvajanje procesa proizvodnje mašina za dekarbonizaciju motora, koje bi bile prilagođene i ponuđene tržištu automobilske industrije, odnosno industrije održavanja vozila i motora, kao i kompanijama za tehnički pregled vozila, te svakoj organizaciji i pojedincu koji vide u ovome poslovni i finansijski potencijal
2. Razvoj mreže sopstvenih Centara za dekarbonizaciju motora, kao i franšiznog koncepta poslovanja na teritoriji Srbije, regiona i Evrope

Od maja 2016. godine kada je otvoren prvi Centar za dekarbonizaciju motora u Beogradu, gde se vrši usluga kao i nastavak aktivnosti na daljem ispitivanju i testiranju tehnologije i tržišta, kompanija Hydrogen Technologies dnevno u proseku obavi 3-4 dekarbonizacije. Veliki broj vlasnika servisa iz Srbije i regiona je testirao tehnologiju na sopstvenim vozilima i većina njih je preporučila svojim klijentima, tako da pregovaraju o otvaranju novih centara za dekarbonizaciju motora po većim gradovima. Cena dekarbonizacije u Srbiji iznosi između 3.000 i 8.000 dinara zavisno od zapremine veličine motora, a čišćenje je potrebno raditi na oko 15.000 pređenih kilometara (cene usluga su znatno skuplje na evropskom nivou).

U septembru 2016. Centar su posetili i zainteresovani kupci iz Velike Britanije, Nemačke, Makedonije i Hrvatske. Već nakon mesec dana ugovorene su i prve poružbine za Veliku Britaniju i Nemačku, a mašina je prodata i makedonskom kupcu. Iz tog razloga, kao neizostavnu potrebu za plasiranje mašina na tržište EU i šire, pokrenut je proces testiranja i ispitivanja za CE sertifikat o bezbednosti, što je uspešno i privedeno kraju.

U razvoj tehnologije i mašine za dekarbonizaciju u poslednje 4 godine, Hydrogen Technologies je uložio oko 100.000 EUR. Cena jedne mašine staje 10.000 EUR, a veliki potencijal na tržištu Evrope i regiona, kao i veoma mala ponuda sličnih tehnologija, siguran je pokazatelj da ova tehnologija ima veliki potencijal za rast. Takođe, činjenica da se sve veći značaj pridaje ekologiji, smanjenju emisije CO2 i uštedama na svakom nivou, ovu tehnologiju će u narednih 10-20 godina dodatno učiniti interesantnom za razvoj.

Zbog kvaliteta i sigurnosti tehnologije, kao i sistema kontrolinga procesa i pozicije mašine, Hydrogen Technologies je u saradnji sa renomiranom kompanijom iz Poljske, već razvio i sistem franšize iz ove oblasti koju će ponuditi tržištu u skorije vreme, a nakon plasiranja dvadesetak mašina na inostrano tržište. Isti koncept planiraju da ponude i domaćem tržištu, kao i u zemljama regiona.

Ukoliko je mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.