NavMenu

EU daje 10 mil EUR za uređenje rečnih korita u Paraćinu, Svilajncu i Valjevu - U toku i sanacija klizišta i oštećenih puteva širom Srbije

Izvor: Tanjug Petak, 10.03.2017. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: baloncici/shutterstock.com)
Evropska unija je najveći donator Srbiji za sanaciju posledica poplava sa više od 170 mil EUR bespovratne pomoći, a ovog proleća počeće radovi na uređenju rečnih korita i priobalja u vrednosti od 10 mil EUR u Paraćinu, Svilajncu i Valjevu.

Menadžer komunikacija Programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima Petar Janjatović kaže da je do sada završeno 198 projekata, "što nas čini najvećim donatorom Srbiji".

Prema njegovim rečima, uskoro će početi i projekat izrade mape rizičnih područja ugroženih poplavama, što će, kako kaže, doprineti povećanju spremnosti Srbije u slučajevima sličnih katastrofa.

- Ubrzo počinjemo sa radom na mapiranju rizičnih područja u Srbiji, a na proleće kreću i radovi na uređenju rečnih korita i priobalja u Paraćinu, Svilajncu i Valjevu čija će ukupna vrednost biti 10 mil EUR - kaže Janjatović i dodaje da je podrška Evropske unije trenutno fokusirana na mere prevencije i spremnosti za odbranu od poplava.

- U toku je sanacija klizišta i oštećene putne infrastrukture u 26 opština u Srbiji, a u sklopu ovog projekta vrednog oko 11 mil EUR biće sanirano 44 klizišta i 14 mostova i prelaza - objašnjava Janjatović i dodaje da su u toku i radovi na ćišćenju 64 kilometra drenažnih kanala u Obrenovcu i Surčinu u vrednosti od oko 440.000 EUR.

Podaci Programa za pomoć pokazuju da je 2.163 oštećenih kuća obnovljeno u Srbiji kao i da je 1.037 poljoprivrednih proizvođača, mikro, malih i srednjih preduzeća dobilo pomoć u obnovi poslovanja u vidu građevinskog materijala za obnovu prostorija, opreme i sirovina.

- Uspeli smo da obnovimo 14 osnovnih i srednjih škola, jedan vrtić i jednu sportsku salu za fizičko, što je omogućilo da skoro 14 hiljada dece, ućenika, profesora i ostalih zaposlenih nastave sa obrazovanjem i radom - navodi Janjatović i kaže da su u Kraljevu izgrađena dva mosta te jedna škola u Obrenovcu.

Na svim infrastrukturnim radovima, kako naglašavaju iz Programa, bile su angažovane samo domaće građevinske firme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.