NavMenu

MK Fintel Wind priprema gradnju najvećeg vetroparka do sada - Vetrenjače kod Kule i Vršca uveliko proizvode struju

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2017. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Miloš Vlahović)
Portal eKapija dodeliće i ove godine nagradu za najbolju investiciju u 2016. godini - Aurea 2017, a u susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija MK Fintel Wind dobila je na prošlogodišnjoj dodeli nagrada Aurea priznanje za društvenu korisnost za projekat izgradnje prvog vetroparka u Srbiji, otvorenog u novembru 2015. godine u Kuli.

Vetropark Kula, vredan 15 mil EUR i ukupne instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora visine oko 178 metara, koji su i najviši u jugoistočnoj Evropi. Vetropark proizvodi oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) električne energije godišnje i ima potencijal snabdevanja između 5.000 i 8.000 domaćinstava.

Petar Kovačević, Project Manager u kompaniji MK Fintel Wind, kaže da je "kompanija MK Fintel Wind posebno ponosna na nagradu Aurea portala eKapija, koju je dodelio žiri koji je procenjivao društvenu korisnost vetroparka Kula".

- Činjenica da smo baš mi dobili tu nagradu bila je lepa i ohrabrujuća vest za zaposlene u kompaniji i neka vrsta priznanja za naš dugotrajan rad na projektu u Kuli - kaže Kovačević.

Prošlo je malo više od godinu dana od kako je Vetropark Kula započeo proizvodnju električne energije, a Kovačević kaže da su u kompaniji MK Fintel Wind zadovoljni radom.

- Ispunili smo planiranu proizvodnju i nismo imali većih problema u tehničko-operativnom smislu - navodi on za portal eKapija.

Nakon puštanja u rad vetroparka Kula, kompanija MK Fintel Wind pustila je u proizvodni pogon i vetropark La Piccolina, u selu Zagajica nedaleko od Vršca. Ovaj vetropark ukupne snage 6,6 MW čine dva vetrogeneratora i već osam meseci proizvodi električnu energiju.

U ovaj projekat kompanija je uložila oko 10 mil EUR, a drugi vetropark trebalo bi da na godišnjem nivou proizvede oko 20 gigavat sati električne energije.

- Zasad smo zadovoljni proizvodnjom, a pun uvid ćemo imati nakon navršenih godinu dana rada - kaže Petar Kovačević, komentarišući prve mesece rada ovog vetroparka, otvorenog u oktobru 2016. godine.

MK Fintel Wind planira da u blizini Vršca izgradi još jedan vetropark. Reč je o znatno većem projektu u odnosu na do sada realizovane investicije. Vetropark Košava bi trebalo da ima ukupnu instalisanu snagu oko 117 MW a samo u prvoj fazi investicija bi trebalo da premaši 50 mil EUR. Ukupan broj vetrenjača u ovom projektu biće 20.

Kovačević kaže da su "u punom jeku pripreme za izgradnju vetroparka Košava, čija je lokacija neposredno pored vetroparka La Piccolina".

- Ovaj vetropark predstavlja značajnu investiciju, zahteva veliku koordinaciju i stručno znanje. Na našu sreću, prilikom izgradnje ovog vetroparka moći ćemo da primenimo iskustvo stečeno na prethodna dva projekta - navodi on.

Dodaje i da će Košava, kada bude završena, biti proizvodni objekat značajne snage, "koji će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, što je takođe veoma bitno".

Takođe, najavljena je i gradnja vetroparka kod Velikog Gradišta, a u kompaniji MK Fintel Wind objašnjavaju da će se na Vetropark Ram fokusirati nakon izgradnje i puštanja u pogon vetroparka Košava. U ovom projektu biže izgrađene vetrenjače ukupne snage 9 MW koje će generisati čistu energiju za oko 7.000 domaćinstava.

Planovi kompanije MK Fintel Wind trebalo bi da pomognu Srbiji, da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za OIE koji predviđa da do 2020. učešće energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27%.

Sredinom prošle godine Vlada Srbije je usvojila podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je tu oblast uskladila sa evropskim standardima i dala zeleno svetlo za gradnju vetroparkova i u blizini Kovina, Kovačice, Alibunara i Plandišta.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.