NavMenu

U toku 2017. smanjenje poreza na zarade - Povećanje plata i penzija čeka septembar

Izvor: Tanjug/Beta Sreda, 08.03.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će ove godine biti smanjeno poresko opterećenje na zarade i da će plate u javnom sektoru i penzije biti značajnije povećane.

- Namera je da smanjenjem poreskih opterećenja na zarade pokušamo da napravimo još bolji ambijent za dolazak stranih kompanija, a na tome su insistirale i sve velike srpske kompanije - rekao je on na Kopaonik Biznis forumu.

Vučić je rekao da je siguran da će budžet biti u stanju da izdrži povećanje plata i penzija, ali da će se sačekati septembar da bi se donela takva odluka. Dodao je da opterećenje zarada neće biti "dramatično smanjeno", ali će postepeno krenuti smanjivanje poreskih nameta privredi.

Prema njegovim rečima, cilj je da se iz sive zone prebaci što više ljudi u regularno poslovanje i da se stopa nezaposlenosti do kraja 2018. smanji na 10-10,5%, što je prosek u EU.

Vučić je rekao i da će prosečna plata u martu biti oko 395 EUR, što je rezultat povećanja plata u javnom sektoru, kao i minimalne zarade za 345.000 ljudi.

Premijer kaže da porezi u Srbiji nisu previsoki i da ukupno iznose 64% i da privrednici nemaju primedbe na njih ali će država pokušati da ih smanji. On je istakao da su jedino u Bugarskoj i Makedoniji porezi niži nego u Srbiji a u ostalim zemljama iz okruženja su viši.

Manji prihodi budžeta po osnovu umanjenje poreza, po rečima Vučića biće nadoknađeni većom naplatom poreza novozaposlenih, jer se očekuje smanjenje stope nezaposlenosti, delom prevođenjem poslovanja iz sive zone u legalne tokove.

- Ove godine ćemo "počistiti" parafiskalne namete, makar davali nadoknade lokalnim samoupravama - rekao je Vučić i dodao da prema istraživanju Evropske banke za obnovu i razvoj samo 20-30% preduzetnika uspe, a 70% propadne, ne zbog poreza i parafiskalnim nameta već loših projekata i nedostatka preduzetničkog duha.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.