NavMenu

NIS uskoro kreće u eksploataciju uljnih škriljaca - U prvoj fazi projekta planirano ulaganje od 300 mil EUR

Izvor: Politika Sreda, 08.03.2017. 08:54
Komentari
Podeli
Naftna industrija Srbije (NIS) ozbiljno je zainteresovana za početak eksploatacije uljnih škriljaca iz aleksinačkog basena, za šta je samo u prvoj fazi projekta spremna da uloži oko 300 mil EUR. Ceo projekat, koji značajno povećava zalihe nafte i gasa u Srbiji, mogao bi da zaživi već sredinom 2017. godine, nezvanično saznaje Politika.

Škriljci iz kojih se dobija nafta nalaze se na površini i kopaju se kao ruda, gde se na svaku tonu rude dobije određeni procenat nafte, koja nakon toga ide na preradu u rafineriju. Sva do sada obavljena ispitivanja potvrdila su da je procenat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca vrlo visok i da iznosi čak 13,5 do 15%.

Procenjuje se da bi realizacijom ovog projekta, na koji Srbija čeka bezmalo pola veka, bilo zaposleno oko 1.000 novih radnika, a država bi godišnje samo od poreza zarađivala više od dve milijarde dinara.

Škriljci su, kaže izvor Politike, veliki energetski resurs Srbije, a blizina rafinerije nafte Pančevo, gde bi se prerada obavljala, značajno povećava ekonomsku isplativost celog posla. Eksploatacijom škriljaca dobijala bi se struja za domaćinstva, prerađivalo ulje za poljoprivredu, proizvodila toplotna energija...

Domaći stručnjaci u ovoj oblasti saglasni su da je ruska tehnologija najbolja za eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksincu, rukovodeći se najvećim stepenom zaštite ekologije, što je glavni problem kada se kreće u eksploataciju. Ali, ako je Estonija kao članica EU razvila tehnologiju kojom ispunjava stroge evropske ekološke standarde, zašto to ne bi mogla i Srbija.

Inače, još 1977. godine u Estoniju su slati prvi uzorci škriljaca iz Aleksinca. I tada se znalo da se u ovom basenu može iskopati nekoliko miliona tona škriljaca godišnje i preraditi od 500.000 do 600.000 tona nafte, što je oko 15% godišnje potrošnje nafte u Srbiji.


Srbija je i 2012. bila na spisku 10 zemalja koje imaju najveća nalazišta uljnih škriljaca. Razlog da se uključi u ovaj veliki posao NIS ima i zbog činjenice da je ova proizvodnja isplativa kada cena nafte dođe na oko 45 USD po barelu. S obzirom na to da cena polako dostiže i 60 USD za barel, računica je jasna.

Inače, ranija istraživanja Fakulteta za fizičku hemiju pokazala su da pri ceni od 10 EUR za tonu uljnih škriljaca iz aleksinačkog basena može da se proizvede visokooktansko motorno gorivo po ceni od 247 EUR po toni. Takođe se čulo mišljenje da rezervi uljnih škriljaca ima daleko više nego nafte.

Ukupna investicija u eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksincu, koja bi obuhvatila otvaranje rudnika i izgradnju dva postrojenja za preradu škriljaca, koštala bi između 700 miliona i jedne milijarde evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.