NavMenu

Beograd dobija umetničku stazu - Transformacija parka između Brankovog mosta i hotela Jugoslavija

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2017. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Kada na Dan oslobođenja Beograda bude otvoren Muzej savremene umetnosti, do njega će posetioci moći da dođu i umetničkom stazom – vezom između kompleksa Ušće i kulturnog zdanja, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić za list Politika, objavljeno je na sajtu Grada.

Oplemenjena skulpturama iz muzejskog fonda, osvetljena, sa klupama za odmor na svakih 25 metara, ona će biti vesnik transformacije 80 hektara parka između Brankovog mosta i hotela Jugoslavija. Još osam glavnih staza povezaće Bulevar Nikole Tesle i reku, a svaka od njih kazivaće svoju priču: naučnu, muzičku, o istoriji i geografiji Srbije, prirodnjačku, dok će između njih biti tereni za fudbal, odbojku, teretane na otvorenom...

Moraće da se poštuje stroga hijerarhija u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost. Za stručnjake jednog od najpoznatijih svetskih biroa, Gehl Architects, koji se bave uređivanjem javnih prostora, sve to bi trebalo da budu mamci za privlačenje Beograđana i turista u taj neiskorišćeni javni prostor. Finalna verzija tog idejnog rešenja predstavljena je čelnicima grada, a Milutin Folić, gradski urbanista, veruje da će pre leta Zelenilo Beograd početi da oblikuje umetničku stazu. O izboru detalja koji će biti na svakoj stazi svoj sud moći će da daju i sugrađani, posredstvom aplikacije Beograđani.

– Arhitekte iz Danske oživele su ovaj prostor bez narušavanja prirodnog ambijenta i krupnih graditeljskih zahvata. Na pojedinim mestima biće zasađeno još drveća, svaka glavna staza imaće interesantne eksponate. Park Ušće postaće zelena oaza maltene u centru grada, gde će moći da se uči, rekreira i odmara, a ne kao sada da se uglavnom samo protrčava – ističe Folić i dodaje da je firma MPC Properties gradu donirala idejno rešenje, a da će Zelenilo finansirati izgradnju umetničke staze.

U planu je i pešačko-biciklistički most koji bi kod Beton hale, gde je planirana pasarela do Beogradske tvrđave, povezao desnu savsku obalu sa levom kod Muzeja savremene umetnosti. Izvesna je i još jedna, kako je gradonačelnik naziva, atrakcija grada – gondola, kojom će se spojiti tvrđava i park Ušće, prenosi Politika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.