NavMenu

EPS ponovo razmatra kupovinu Elektroprivrede Republike Srpske

Izvor: Novosti Sreda, 22.02.2017. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: eps.rs)
Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, saznaju Novosti.

Na čelu ovog tela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

- O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vreme. Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima delimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu - kaže Kovačević.

Kupovinom dela Elektroprivrede Republike Srpske, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vredne 870 mil EUR, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, ceo projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske. Srpski Telekom je pre deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 mil EUR pazario 65% tada najuspešnijeg preduzeća u Srpskoj.


Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još pre više od godinu dana. Tada je Elektromreža Srbije kupila 10% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 mil EUR. Kupovinom tog udela EMS je dobio mesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.