NavMenu

Palladio Finanziaria odustao od kupovine Cimosa

Izvor: SEEbiz/Sinteza Invest Group Utorak, 21.02.2017. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Italijanski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze odustao je od predugovora po kojem je trebalo da kupi koparski Cimos, jer pregovori slovenačke i hrvatske strane nisu ispunili njihov glavni uslov - da se pre ulaska u vlasništvo reši pitanje Cimosovog duga prema nekadašnjoj Riječkoj banci, koji je preuzela hrvatska Agencija za sanaciju banaka i zaštitu depozita (DAB), objavili su u ponedeljak (20. februara 2017. godine), pozivajući se na nezvanične izvore Slovenski radio i javna televizija.

U koparskoj firmi za proizvodnju delova za automobilsku industriju zasad ne žele da komentirišu tu vest.

Bez reakcije su i slovenačka "loša banka" koja je s DAB-om pregovarala o preuzimanju dela finansijskih obveza prema DAB-u, ali i slovenački ministar Zdravko Počivalšek, koji je u više navrata poslednjih sedmica o rešenju tog pitanja pregovarao s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem, te do pre nekoliko dana davao optimistične izjave da će se sporazum finalizirati u roku od nekoliko dana, objavili su slovenački mediji.

Slovenski radio navodi kako su sindikalni čelnici u Cimosu razočarani takvim razvojem događaja, ali da su ga očekivali i da smatraju kako je poduzeće zadnjih godina loše vođeno.

Po navodima slovenačkih medija, odustajanje italijanskog interesenta ne znači da će Cimos i njegove firme u Istri odmah otići u stečaj, jer već ranije ugovoreni poslovi osiguravaju zaposlenost do kraja godine, ali je Cimos ovih dana trebalo da zaključi nove poslove s naručiocima, što je nakon odustajanja italijanskog investitora dovedeno u pitanje.

Ministri Počivalšek i Marić ranije su se dogovorili da se problem duga Cimosa bivšoj Riječkoj banci, čija je glavnica 20 mil EUR reši vansudski, tako da ga slovenačka "loša banka" DUTB otkupi za 7 mil EUR, ali su se naknadno navodno pojavili problemi oko interpretacije njihova dogovora treba li Palladio Finanziaria da garantuje da tri pogona Cimosa u Istri neće smanjivati broj zaposlenih i obim poslova u roku od dve godine ili kraće, te je li za to potrebno osigurati pravnu obvezu italijanskog investitora ili samo njegovo obećanje da će nastojati da to ispuni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.