NavMenu

Osam potencijalnih ruta za autoput Sarajevo-Beograd

Izvor: Tanjug Četvrtak, 16.02.2017. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda je strateški bitan i za BiH i za Srbiju, ocenili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske Neđo Trninić koji su u sredu (15. februara 2017. godine) u Sarajevu razgovarali o ovom projektu.

Jusko je posle sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o predlozima i Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH, te da postoji spisak predloga.

- U ovom momentu imamo pet do šest različitih predloga. Postoje određeni uslovi kojih i mi moramo da se pridržavamo. Moramo voditi računa o tome koji je to bio plan Republike Srbije i da se mi konektujemo na tu rutu - rekao je Jusko, prenosi Fena.

Kako navodi Klix. ba, postoji čak osam potencijalnih ruta, kojima bi mogao da prolazi autoput Sarajevo-Beograd.

Jusko je kazao da će konačna odluka o tome biti doneta nakon sastanka sa investitorom u Turskoj, koji će se održati najkasnije za mesec dana, nakon čega će biti definisana i ruta.

On je naveo da mora da se zna koliko novca će biti uloženo, da nijedan od predloga nije favorizovan, kao i da se mora voditi računa koji je plan Srbije, kako bi se "konektovali" na tu rutu.

- Od bosanskih parlamentaraca smo dobili predlog da ruta ide preko Bijeljine, druga bi išla od Bijeljine prema Doboju, treća prema Milićima. Imamo predlog ta rutu od Vardišta prema Sokocu, Palama, Goraždu i Ustipraci. Suzićemo krug i izabrati najbolju rutu, ali ključno je da predstavnici Srbije budu na narednom sastanku - kazao je Jusko.


Prema njegovim rečima, istočni deo BiH je siromašan i putna infrastruktura je loša, ali i da bi taj putni pravac mogao da omogući ljudima da ostvare komunikaciju i sa Koridorom 5C i sa zemljama sa kojima je Srbija povezana.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je da su svi predlozi ravnopravni.

- Stav Republike Srpske je da zastupamo viđenja koja su trenutno u našim dokumentima, a to su Prostorni plan RS i Strategija RS, koja je sastavni deo Strategije BiH. Naravno, moguća su eventualna odstupanja. Razmatrali smo nekoliko varijanti, najbliža je veza izmedu Sarajeva i Vardišta, a dalje ide kroz Srbiju - rekao je Trninić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.