NavMenu

Investicioni fond Mid Europa Partners kupuje lanac supermarketa Profi Rom Food u Rumuniji

Izvor: Tanjug Petak, 17.02.2017. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Rumunski tržišni regulatori dali su "zeleno svetlo" sporazumu prema kom će investicioni fond Mid Europa Partners otkupiti 100% vlasničkog udela od poljske firme Enterprise Investors u rumunskom lancu supermarketa Profi Rom Food, piše rumunski Progresiv magazin.

Britanski investicioni fond Mid Europa Partners je vlasnik srpskih kompanija Imlek, Knjaz Miloš, Bambi, Mlekara Subotica i Niška mlekara, koje posluju u okviru njenog holdinga Moji brendovi.

Progresiv magazin navodi da je privatni poljski investicioni fond najavio u novembru 2016. sporazum o prodaji 100% akcija u Profi Rom Food trgovinskom lancu Mid Europa Partnersu (MEP) za 533 mil EUR.

To je, kako se navodi, najveća transakcija ikada jednog privatnog akcijskog fonda u Rumuniji i najveća u tamošnjoj industriji maloprodaje, nakon što je francuski trgovac Auchan preuzeo 20 hipermarketa rumunskog Reala za više od 250 mil EUR.

Mid Europa Partners je jedan od najvećih nezavisnih privatnih investicionih fondova koji posluje na tržištima u usponu srednje i istočne Evrope, a upravlja sredstvima od oko 4,3 mlrd EUR, dodaje se u tekstu.

Poljaci su rumunski Profi kupili 2010. godine za 66 mil EUR uz dokapitalizaciju vrednu 10 mil EUR godinu dana kasnije.

Nakon preuzimanja, sproveli su sveobuhvatan proces modernizacije, restrukturiranja i širenja rumunskog trgovacckog lanca, koji je zabeležio neviđenu ekspanziju otvarajući po 100 prodavnica godišnje u poslednje dve godine, tako da trenutno ima 511 prodajnih punktova u odnosu na 67 u vreme preuzimanja.

Rumunski trgovac je prošlu godinu završio sa prometom od preko 3,5 mlrd LEU (oko 777 mil EUR evra), što je za oko 38% više nego u prethodnoj fiskalnoj godini, prema podacima kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.