NavMenu

Osam kandidata u užem krugu za izbor savetnika u reformi srpskih železničkih preduzeća - Vrednost posla 2 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Ponedeljak, 13.02.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
HŽ Infrastruktura ušla je u uži krug kandidata za savetnika za reformu srpskih državnih železničkih preduzeća. Naime, hrvatska državna kompanija, javila se sa partnerima na konkurs koji je raspisala Evropska unija iz programa IPA za tehničku pomoć Ministarstvu saobraćaja Srbije i železničkim preduzećima u državnom vlasništvu, u okviru reforme železnice u Republici Srbiji.

HŽ Infrastruktura deo je konzorcijuma u kojem je vodeći član konsultantska kuća KPMG Beograd, a članovi su još nemačka kompanija Dornier i francuski Safege. Procenjena vrednost posla je 2 mil EUR.

Na konkurs je stiglo 12 ponuda, a nakon sprovedene evaluacije odabrano je osam kandidata koji su pozvani da daju konačnu ponudu. Među njima i konzorcijum u kojem se nalazi HŽ Infrastruktura.

Svi ponuđači su ugledne svetske konsultantske kuće prisutne već niz godina u poslovima restrukturiranja železnica, poput A.T. Kearney, Deloitte, Roland Berger i Ernst&Young. U HŽ Infrastrukturi očekuju da bi već u toku februara moglo doći do potpisa ugovora sa odabranim ponuđačem za taj posao, piše Večernji list.

Odabrani ponuđač pružiće operativnu tehničku pomoć železničkim kompanijama u Srbiji, i to - Infrastrukturi železnice Srbije, Srbija vozu i Srbija kargu, u uspostavljanju korporativnog modela, kao i za komercijalno upravljanje aktivnostima.

Ljudi iz HŽ Infrastrukture imaju višegodišnje iskustvo u reformi železničkog sistema, jer su Hrvatske železnice (HŽ) restrukturisanje prošle pre više od 10 godina, kada je formiran HŽ Holding sa četiri preduzeća – HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, HŽ Putnički prevoz i HŽ Vuča vozova. U međuvremenu su Holding i Vuča vozova ukinuti.


Tri srpske železničke kompanije trenutno su u početnoj fazi funkcionisanja i savetnik će im dati podršku oko sklapanja ugovora sa državom u pogledu upravljanja infrastrukturom i subvencija za putnički prevoz, ali i oko sklapanja međusobnih ugovora, jer sada Srbija Kargo i Srbija Voz moraju sklopiti ugovore o trasama sa Infrastrukturom železnice Srbije. Osim toga, kažu u HŽ Infrastrukturi, sva tri preduzeća potrebno je pripremiti i za liberalizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji, koja sledi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.