NavMenu

Crna Gora uvodi biljne pasoše

Izvor: RTCG Četvrtak, 09.02.2017. 09:35
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
U procesu usvajanja standarda EU, Crna Gora uvodi sistem biljnih pasoša, čime će se unaprediti zdravstvena zaštita bilja i obezbediti sigurniji promet i trgovina u toj oblasti. Projekat biljnih pasoša realizuje se u okviru šireg projekta "Razvoj bezbednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori", koji finansira EU sa 800.000 EUR.

Cilj je poboljšanje bezbednosti hrane i fitosanitarnih standarda za dobrobit potrošača i olakšavanje međunarodne trgovine poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori, pojasnila je za Radio Jadran načelnica Odeljenja za zdravlje bilja u Upravi za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Tamara Popović.

- Biljni pasoši biće obavezni za određeno bilje kako prilikom uvoza na teritoriju Crne Gore, tako i u proizvodnji. On je garancija da je bilje zdravstveno kontrolisano i bez štetnih organizama. Pasoš je takođe i uslov za premeštanje bilja na teritoriji Crne Gore, a kasnije i na teritoriji EU - navela je Popović.

Istovremeno, ovaj dokument omogućava sledljivost biljnih pošiljki u prometu, unazad sve do mesta proizvodnje. Pasoš je obavezan za sve kategorije bilja za koje je propisan, ali najvažnije kategorije su semenski i sadni materijal.

- Upravo smo krenuli sa primenom biljnih pasoša na semenskom krompiru. Proces sertifikacije semenskog krompira je dopunjen i unapređen sa izdavanjem biljnog pasoša, što znači da je krompir kontrolisan i bezbedan od štetnih organizama. Sledeća karika na kojoj ćemo raditi implementaciju biljnih pasoša jeste lozni sadni materijal, nakon toga voćni sadni materijal i ukrasno bilje - zaključila je Popović.


Kampanju o biljnim pasošima sprovodiće Uprava za bezbednost hrane – Sektor za fitosanitarne poslove. U okviru kampanje izrađeni su informativni štampani i video materijali o biljnim pasošima, zatim o novom štetnom organizmu na teritoriji Crne Gore – azijskoj strižibubi, riziku od unošenja na teritoriju Crne Gore fitopatogene bakterije Xylella fastidioza, i ostalim štetnim organizmima koji predstavljaju najveći rizik za zdravlje bilja. Informativni materijali biće dostavljeni proizvođačima, distributerima bilja i drugim zainteresovaniim subjektima, a biće dostupni i na sajtu uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.