NavMenu

Srbiji omogućen izvoz mleka na tržište EU

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.04.2008. 17:41
Komentari
Podeli

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Miroslav Marinković izjavio je u ponedeljak (21. april 2008. godine) da je Srbija stavljena na listu zemalja iz kojih je moguć uvoz mleka u Evropsku uniju i najavio mogućnost da se u maju Srbiji ponovo dozvoli izvoz žive stoke na tržište Unije.

Marinković je precizirao da je na sednici Evropske komisije za bezbednost hrane, 4. i 5. aprila, doneta odluka da se Srbija stavi na listu zemalja iz kojih je moguć uvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje članice EU.

- Ova odluka znači da naša država ima sistem koji može da garantuje ispravnost u pogledu kvaliteta i u pogledu zdravstvene ispravnosti. To je velika stvar za nas - ocenio je Marinković i naveo da je uslov za izvoz na tržište EU da svaki objekat za proizvodnju i preradu mleka mora da bude sertifikovan.

Marinković je najavio da će 30. maja, na Generalnoj skupštini OIEA (Organizacije za praćenje bolesti u celom svetu), tema biti skidanje sa liste zemalja iz kojih je zabranjen izvoz žive stoke, pre svega tovnih goveda.

- Naš sistem kontrole i dijagnostičkih ispitivanja, u pogledu bolesti "plavog jezika" je doveden na nivo da je moguće garantovati da u našoj zemlji nema obolelih životinja i da možemo dijagnostičkim ispitivanjem krvi životinja omogućiti garancije za žive životinje koje će ići na tržište EU, naših tradicionalnih saradnika - rekao je on.

Marinković je naglasio da će kvota koju Srbija ima za izvoz junećeg mesa na tržište EU - oko 8.000 tona, biti u potpunosti ispunjena, delom kao sveže meso, a delom kroz živu stoku.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navedeno je da je na zahtev resornog ministra Slobodana Milosavljevića Stalnom komitetu za lanac ishrane i zdravlje životinja EU, doneta odluka da se Srbija uključi na listu trećih zemalja za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje Evropske unije.

U Srbiji 20 mlekara poseduje dozvole za izvoz mleka i mlečnih proizvoda na tržišta drugih zemalja preko EU, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.