NavMenu

Prvi konkursi za rukovodstvo javnih preduzeća do polovine februara - Bira se ukupno 37 direktora

Izvor: RTS Sreda, 01.02.2017. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Prvi konkursi za direktore 37 javnih preduzeća, čiji je osnivač Republika Srbija, biće objavljeni u narednih 10 dana, rekao je ministar privrede Goran Knežević i dodao da oni neće moći da budu članovi političkih stranaka.

U više od dve trećine od ukupno 37 preduzeća čelni ljudi su u statusu vršioca dužnosti. Od raspisivanja konkusa do izbora potrebno je najmanje 40 dana, a prema Zakonu o javnim preduzecima konkursi bi trebalo da budu okončani i direktori izabrani do 4. marta.

Rok će možda biti probijen, ali ne mnogo, kažu u Ministarstvu privrede.

Knežević očekuje da već prvi kandidat od 18 preduzeća bude izabran u narednih sedam do 10 dana, čim ostala ministarstva daju saglasnost i Vlada donese odluku.

Najavljuju se konkursi za izbor direktora Koridora Srbije, Lutrije Srbije i nacionalnih parkova Tara, Fruška gora, Kopaonik i Đerdap, za koje postignuta saglasnost nadležnih organa. Čeka se saglasnost za Skloništa, Nuklearne objekte i Transnaftu.

Kako navodi RTS, tu su i prethodnih godina raspisani, ali ne i završeni konkusi za direktore EPS-a, Resavice, Srbijašuma i tri novoosnovna železnička preduzeća - Srbijakargo, Srbijavoz, Infrastruktura železnice Srbije.

Pošto kandidati ne mogu biti članovi stranaka, a mnogi direktori su i došli iz partija, Knežević navodi da će morati da se odluče da li će biti u strankama ili direktori.

- Zakon je jasan. Neko ko je član stranke neće moći da bude direktor - poručio je ministar.

Osim što ne mogu da budu članovi stranke, kandidati moraju da budu visoko obrazovani – sa pet godina radnog iskustva u struci i tri na poslovima u vezi sa preduzećem, kao i da nisu osuđivani. Iste uslove moraju da ispune i oni koji budu imenovani za vršioce dužnosti, koji na toj funkciji ne mogu da ostanu duže od godinu dana, niti da budu dva puta imenovani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.