NavMenu

Hemofarm nastavio sa akvizicijama u Srbiji - Kompanija fokusirana na preventivu i jačanje OTC portfolija

Izvor: eKapija Sreda, 01.02.2017. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: hemofarm.com)
Kompanija Velexfarm koja se bavi prometom farmaceutskih proizvoda na veliko, od ove godine posluje u sastavu grupe Hemofarm. To je ujedno, druga akvizicija vršačkog proizvođača lekova u poslednjih pola godine, nakon što je u avgustu 2016. preuzeo kompaniju Ivančić i sinovi.

Intenzivne akvizicije na farmaceutskom tržištu, postale su poslednjih godina ustaljena pojava na globanom nivou. Razlog za to je pokušaj da se pronađe odgovor na okruženje u farmaceutskoj industriji koje se stalno menja, a u taj trend se, kažu u kompaniji Hemofarm, uklapaju i oni, čineći sve što je potrebno kako bi se održala, očuvala i unapredila tržišna pozicija cele grupe.

- Momenat akvizicije Velexfarma je pažljivo odabran i predstavlja promišljen poslovni potez, sa idejom ostvarenja strateških ciljeva Hemofarma, pre svega u domenu brige o zdravlju – kažu u ovoj kompaniji za naš portal.

- Namera nam je da, sledeći svetske trendove, i ovde u Srbiji podignemo svest o preventivi kao apsolutno najboljoj startnoj poziciji za očuvanje zdravlja. Hemofarmu je imperativ snabdevenost tržišta kvalitetnim, a dostupnim lekovima i zato su preduzete sve potrebne mere kako poslovni partneri, klijenti i tržište u celini, a posebno krajnji korisnici, ne bi osetili promene u vlasničkoj strukturi. Isotvremeno, Velexfarm, kao veledrogerija, će obaveze prema dobavljačima i kupcima u potpunosti ispunjavati.

Prema podacima sa sajta kompanije Velexfarm, među kupcima ove veledrogerije je više od 700 privatnih apoteka sa više od 1.300 istovarnih mesta, 23 državne apotekarske ustanove sa 526 istovarnih mesta, a saradnja je ostvarena i sa gotovo 50 dobavljača, među kojima je bio i Hemofarm. Kako je navedeno, saradnja sa Hemofarmom započela je u 2014. godini Ugovorom o ekskluzivnoj distribuciji za 16 preparata u vrednosti od 195 miliona dinara, dok je ugovorom za 2016. godinu dodatno povećan broj ekskluzivnih proizvoda u ukupnom iznosu od 430 miliona dinara.

Velexfarm je u 2015. zabeležio rast prodaje, na 26,5 mil EUR, a prošle godine zapošljavali su 80 radnika. Oni će, kako kažu u Hemofarmu, kao i zaposleni u Ivančićima, biti integrisani u Hemofarm grupu.

Jačanje OTC portfolija

Kao i nakon preuzimanja kompanije Ivančić i sinovi, u Hemofarmu kažu da "u ovom trenutku nema planova za nove akvizicije na srpskom tržištu", ali i dodaju da kompanija ima svoju strategiju razvoja i poslovanja, te da ove godine, u skladu sa preciznim planovima na novou Stada Grupe, planiraju da svoju regionalnu poziciju kao centra nemačkog koncerna za jugoistočnu Evropu, osnaže i učvrste.

- Dugoročna strategija kompanije je fokusirana na preventivu i jačanje OTC portfolija, pa je nakon akvizicije Ivančić i sinovi palete proizvoda, preuzimanje Velexfarma još jedan iskorak u približavanju krajnjim korisnicima.


Hemofarm u svom OTC & CHC /MS portfoliju (svi proizvodi koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta) ima 57 brendova, odnosno 116 različitih proizvoda, uključujući i 18 brendova (26 proizvoda) koji su integrisani u portfolio akvizicijom kompanije Ivančić i sinovi.

Od ukupnog Hemofarm proizvodnog portfolija, segment OTC&CHC/MS učestvuje količinski sa oko 13%, dok vrednosno ovaj segment čini okvirno 16%.

Među poslednjim OTC proizvodima, krajem decembra 2016. godine na tržište je lansirana linija sprejeva za nos i grlo – Marissimo.

Hemofarm - centar kompanije Stada za jugoistočnu Evropu

Strateškom reorganizacijom nemačkog koncerna Stada, sredinom prošle godine formirana je grupa za jugoistočnu Evropu, koju vodi Hemofarm.

Dosad je Stada bila organizovana u tri zone, Zapadnu Evropu, Nemačku i Istok, ali takva organizacija, zbog promena na svetskom tržištu, više nije bila održiva zbog čega je i doneta odluka o drugačijoj raspodeli regionalnih odgovornosti, saopšteno je tada.

Kompanija Hemofarm je među vodećim proizvođačima lekova, kao i izvoznicima iz Srbije – proizvode više od četiri milijarde tableta i kapsula godišnje, a u 2016. godini, posmatrano u proizvodnim jedinicama, 72% proizvodnje realizovano je za izvoz.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.