NavMenu

Formiran komitet za povećanje trgovinske razmene Srbije, BiH i Saudijske Arabije

Izvor: eKapija/Beta Nedelja, 29.01.2017. 17:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Saudijska Arabija, Srbija i Bosna i Hercegovina su u nedelju (29. januar 2017. godine) u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmene i realizaciju saudijskih investicija u Srbiju i BIH.

Komitet je formiran tokom sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirka Šarovića sa ministrom trgovine i investicija Saudijske Arabije Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem.

Ljajić i Šarović, koji predvode delegaciju dve zemlje u dvodnevnoj zajedničkoj poseti Saudijskoj Arabiji sastali su se sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, saopštilo je srpsko resorno ministarstvo.

Sa princom Al Saudom, koji je i predsednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu, usaglašena je poseta turoperatera iz Srbije i BIH za april ove godine, gde će biti predstavljena turistička ponuda dve zemlje za saudijsko tržište, navodi se u saopštenju.

U susretu sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom dogovoreno je održavanje zajedničkog sajma u Rijadu, na kome će biti predstavljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potencijali Srbije i BIH.

Ministar građevinarstva i stanogradnje Madžed bin Abdulah Al Hogai pozvao je kompanije iz Srbije i BIH iz oblasti građevinarstva da učestvuju na tenderima u Saudijskoj Arabiji, budući da se očekuje izgradnja više od 1,5 miliona stambenih jedinica u narednih sedam godina.

Na poslovnom forumu, koji će biti održan 30. januara u Rijadu, predsednik PKS-a Marko Čadež predstaviće potencijal za saradnju Srbije i Saudijske Arabije, saopšteno je iz ove komore. Učesnicima foruma biće prezentovane i specifičnosti tržišta i plan razvoja Vlade Saudijske Arabije "Vizija 2030", u čijem fokusu su sektor turizma - zdravstveni, lovni, banjski, kao i mogućnost usavršavanja arapskih stručnjaka u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, energetika, metalska industrija, poljoprivreda, hemijska industrija i IT. Predviđeno je i potpisanje memoranduma o razumevanju između Saveta saudijskih privrednih komora i Privredne komore Srbije, radi unapređenja i proširenja ekonomske saradnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.