NavMenu

Vakcina protiv lažnih vesti

Izvor: Politika Subota, 28.01.2017. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Masovna pojava lažnih vesti na internetu, pre svega na društvenim mrežama, bila je povod naučnicima da razviju "vakcinu" protiv ove digitalne bolesti.

Naučnici sa tri britanska i američka univerziteta pošli su od tvrdnje da serviranje laži ljudima pomaže da bolje vide istinu.

Njihovo rešenje funkcioniše na sličan način kao prava vakcina: izlaže ljude maloj količini virusa, u ovom slučaju dezinformacija, da bi im pomogla da bolje reaguju na veću količinu toga.

U tačnu vest se u formi upozorenja ubaci malo neistina i osoba postane otpornija kada se kasnije suoči sa lažima.

Ova studija tvrdi da ukoliko se ljudima najpre predoče proverene činjenice o klimatskim promenama, a zatim i netačne stvari o toj pojavi, onda će to poslednje potisnuti prethodno saopštene istinite informacije.

Međutim, ukoliko se tačne informacije kombinuju sa malom dozom dezinformacija, onda je efekat tih neistina manji.

Netačna vest se širi poput virusa, kazao je jedan od stručnjaka sa University of Cambridge, što im je dalo ideju da ispitaju da li preventivno izlaganje maloj količini dezinformacija može da deluje kao vakcina.

Lažne vesti na društvenim mrežama postale su problem nakon pozitivnog ishoda glasanja o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i pobede Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Oni kojima se ovakav rasplet događaja nije dopao krivicu su pripisivali, između ostalog, i velikom uticaju netačnih informacija koje su se brzinom svetlosti širile među milionima korisnika društvenih mreža.

Tako se tokom izborne kampanje u SAD na Facebook-u pojavila neistinita vest da je papa podržao Donalda Trumpa i da njegova konkurentkinja Hillary Clinton prodaje oružje terorističkoj organizaciji Islamska država.

Kritike koje su usledile na račun mreže Marka Zukerberga bile su povod da kompanija pokrene instrumente za borbu protiv lažnih vesti. Tako je korisnicima u Nemačkoj omogućeno da označe sve sadržaje za koje misle da nisu tačni, nakon čega će oni biti prosleđeni na proveru jednoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Ukoliko se utvrdi da je reč o neistinitom sadržaju, on će biti označen kao sporan. Sličan program pokrenut je i u Americi i trenutno je u probnoj fazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.