NavMenu

Posao za više od 1.000 medicinskih radnika - U Srbiji otvoreno predstavništvo kompanije Spectra za zapošljavanje u Nemačkoj

Izvor: eKapija Subota, 28.01.2017. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Nemačkoj će do kraja ove decenije u sektoru medicinske nege nedostajati gotovo 220.000 kvalifikovanih radnika, što otvara vrata stotinama medicinskih sestara i bolničkom osoblju. Budući da srpski radnici uživaju imidž vrednih uposlenika, u Srbiji je, nakon višegodišnjeg uspešnog rada na nemačkom tržištu, osnovano predstavništvo kompanije Spectra. Ono će biti usmereno na zapošljavanje radnika iz Srbije u Nemačkoj - pre svega lekara, medicinskih tehničara i sestara.

Kako je rečeno na predstavljanju ove kompanije u Beogradu, Spectra GmbH u ovom trenutku ima potražnju za 1.350 radnika u oblasti medicine. Do sada je iz Srbije posao dobilo 87 medicinskih tehničara, a za još 450 se čekaju ugovori. Ove brojke se, kako ističu, stalno menjaju, budući da pristižu novi kandidati i nova potraživanja od kooperacionih partnera (klinika, domova i bolnica).

- Zbog nepovoljne demografske slike u zemljama zapadne Evrope, već duže vreme oseća se povećana potreba za adekvatnom medicinskom negom starije populacije. U Srbiji pak, s druge strane, postoji relativno visoka stopa nezaposlenosti upravo u tim zanimanjima. Lekari, medicinske sestre i medicinski tehničari koji se obrazuju u Srbiji poseduju adekvatno znanje i veštine, i uz neophodnu edukaciju na polju poznavanja jezika, daju dobru osnovu za njihov rad u zdravstvenom sistemu Nemačke. Naša misija je da tim mladim ljudima obezbedimo posao, potrebne dokvalifikacije i sertifikate kao i rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja u prvoj fazi njihove integracije u nemačko društvo - rekao je Miguel Muina Nieto, generalni direktor Spectra GmbH, matične firme.

Kako u razgovoru za eKapiju objašnjava Darko Isakov, menadžer ljudskih resursa u matičnoj firmi, Spectra nije agencija za zapošljavanje, ne posluje po sistemu provizija, već je direktan poslodavac, te na tom osnovu zaposlenima osigurava i dobijanje radne vize i priznavanje inostranih kvalifikacija.

- Spectra ne iznajmljuje radnike, već ih direktno zapošljava potpisivanjem ugovora o radu - brine o njihovim planovima, bolesničkim i slobodnim danima, popunjavajući istovremeno određeno radno mesto za koje postoji potreba u Nemačkoj. Po tome smo jedinstveni na tržištu, a sve postižemo u saradnji na nacionalnom službom za zapošljavanje u Nemačkoj i ovde u Srbiji. Dobili smo i podršku Vlade pokrajne Hessen, koja je zbog velikog deficita radnika odlučila da se posveti ovom problemu, a imamo i poseban tim u okviru njihove službe koja se bavi usklađivanjem dokumentacije, što znatno skraćuje vreme obrade naših zahteva.

Sa predstavljanja kompanije Spectra u Privrednoj komori SrbijeSa predstavljanja kompanije Spectra u Privrednoj komori Srbije
Osim pripreme celokupne dokumentacije, Spectra kandidatima pomaže i u pronalasku smeštaja. Taksu izdavanja radne vize plaća onaj za koga se viza izdaje, dok je ceo proces pripreme i odlaska za kandidate besplatan. Svi zainteresovani za posao, kako dodaje Isakov, mogu da se prijave u beogradskoj kancelariji.


Spectra bi u Srbiji u narednom periodu trebalo da sprovodi i obuke kandidata i dokvalifikacije, za šta imaju odobrenje i kompletan plan pokrajne Hessen, ali za to im je potreban dovoljan broj nastavnog kadra koji govori nemački jezik, a kojeg Srbija, kako kažu, još nema u dovoljnoj meri.

Osim medicinskog osoblja, koji je veliki prioritet Nemačkoj, Spectra GmbH trenutno zapošljava oko 400 radnika iz sektora logistike, održavanja zgrada (facility managment), obezbeđenja izbegličkih kampova, čišćenja, monitoringa… U Srbiji će tražiti i radnike iz oblasti građevine, mašinske industrije, IT sektora...

Za najniže poslove u pomoćnoj proizvodnji u Nemačkoj, navode, neto plata nije ispod 1.300 EUR, dok su za medicinsko osobje zarade znatno više.

Kako je istakunto na predstavljanju kompanije u Beogradu, kome su prisustvovali i predstavnici Ambasade Nemačke, Nemačke privredne komore, Nacionalane službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad i mnogi drugi, Spectra je prošlu godinu završila sa obrtom od 25 mil EUR, zahvaljujući čemu je ove godine u mogućnosti da investira. Otvaranje predstavništa u Srbiji, upravo je jedan je od realizovanih investicionih planova kompanije.

Funkciju direktora kompanije Spectra group resources Beograd obavljaće Monija Počeković.

Ivana Bezarević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.