NavMenu

Osnovano javno preduzeće Putevi Beograda - Nova firma upravljaće saobraćajnicama na teritoriji prestonice

Izvor: eKapija Petak, 27.01.2017. 12:19
Komentari
Podeli
Beograd (Foto: Suzana Obradović)Beograd
Skupština grada Beograda donela je odluku o osnivanju javnog preduzeća za upravljanje javnim putevima grada Beograda, navedeno je na sajtu grada.

Prema rečima Dušana Rafailovića, v.d. sekretara za saobraćaj, uporište za donošenje ove odluke nalazi se u Zakonu o javnim preduzećima, kojim se definiše delatnost od opšteg interesa.

- Takva delatnost novog javnog preduzeća jeste održavanje puteva i putne infrastrukture na teritoriji Beograda. Takođe, Zakon o lokalnoj samoupravi daje pravo lokalnoj samoupravi da za potrebe stanovništva konstituiše javno preduzeće, dok Zakon o glavnom gradu praktično Skupštini grada Beograda daje i pravo da osniva preduzeće. Statutom grada definisani su poslovi koje treba da realizuje upravljač puta, a tiče se izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i upravljanja opštinskim putevima, ulicama u naselju i državnim putevima, osim autoputa - rekao je Rafailović.

Tako će "upravljač puta" obavljati investitorske funkcije, organizovati i obavljati stručne poslove, kao i stručni nadzor. Rafailović je precizirao da se novo preduzeće zove JP Putevi Beograda, istakavši tom prilikom da postoji bitna razlika u odnosu na postojeće preduzeće Beograd put. Jedno preduzeće je upravljač i investitor, dok je drugo izvođač radova.

Novo javno preduzeće finansiraće se iz budžeta Grada Beograda.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj je na kraju ocenio da će grad zahvaljujući ovom preduzeću postati bitno funkcionalniji i ekonomski isplativiji u ovoj oblasti, a postići će se i veći nivo odgovornosti.

Odbornici Skupštine grada doneli su i plan mesta za postavljanjnje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada, kojim je predviđeno 150 ovakvih lokacija, sa kapacitetom jedne stanice od minimalnih 10 mesta za bicikle.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.