NavMenu

Od uspešne priče do stečaja - Kompanija Avaya podnela zahtev za zaštitu od poverilaca

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.01.2017. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Dan Kosmayer/shutterstock.com)
Jedan od najvećih svetskih proizvođača telefonskih sistema i kontakt centar platformi Avaya, 19. januara 2017. godine, podnela je zahtev za Poglavlje 11 stečaja, kojim se štiti od poverilaca, prenose svetski mediji.

Dug koji opterećuje ovu kompaniju, 6 mlrd USD, plus dug ka penzijskim fondovima od 1,7 mlrd USD, lagano vuče ovu kompaniju na put bez povratka.

Kao što je objavljeno prošlog meseca, ukupan promet u trećem fiskalnom kvartalu 2016, je dostigao 882 mil USD, i to je pad u iznosu od 117 mil USD u odnosu na prošlu godinu. Avaya nije usamljena u svojim tranzicionim patnjama, ali je opterećena dodatno i težinom nepovoljnih kreditnih ocena i ogromnih dugova, oko 6 mlrd USD, od kojih 600 mil USD dospeva na naplatu u roku od godinu dana. Za 2016. godinu, kompanija je prikazala gubitak od skoro 750 mil USD.

Pre pokretanja stečaja, Avaya je razmatrala prodaju svog kontakt centar biznisa (za oko 4 mlrd USD), kako bi pokrili određena dugovanja, ali je na kraju odlučeno da ne krenu u tom smeru, jer bi ionako pre ili kasnije ponovo došli u istu poziciju, prenose svetski mediji.

Brige kompanije mogle bi biti i veće, jer se plan reorganizacije i izlaska iz stečaja bazira na sadašnjem nivou prometa, ali je veoma upitno kako će velika tržišta reagovati na Avayin stečaj – tačnije, koliko je sada kompanija spremno da, ne samo da kupi Avaya sistem, nego i da zadrži postojeće sisteme, a da pri tome ne zna da li će se sledećeg dana desiti da proizvođač više ne postoji.

Mnogi od njih se i danas sećaju slučaja jednog od velikih giganata Nortel-a, kojem je prelazak u fazu u kojoj je sada Avaya, značio i konačan kraj.

Da li je došao kraj za Avaya telefoniju i kontakt centar platforme – vreme će pokazati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.