NavMenu

Motherson Sumi System preuzima upravljačka prava u kompaniji PKC Group - Indijci ponudili 609 mil USD

Izvor: Beta Sreda, 25.01.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)Ilustracija
Indijski proizvođač delova za autoindustriju, grupa Motherson Sumi Systems, ponudila je finskoj kompaniji PKC Group, čiji jedan pogon posluje u Smederevu, otkup njenih upravljačkih prava za 609 mil USD, prenosi Beta.

Odbor direktora PKC Group jednoglasno je odlučio da akcionarima predloži da prihvate ponudu, koja je ocenjena kao veoma povoljna, objavila je agencija Beta, pozivajući se na sajt finske kompanije.

Transakcijom bi, kako se procenjuje, Motherson Sumi Systems udvostručila prihode. U toj indijskoj kompaniji smatraju da će preuzimanjem PKC Group, koja proizvodi autokablove za kamione i autobuse, upotpunili proizvodni program baziran na delovima za putničke automobile.

Time bi, kako su objavile obe kompanije, objedinili i tržište, s obzirom na to da PKC Group ima razvijenu mrežu u Evropi i Severnoj Americi, a znatno prisustvo ostvarila je i u Kini i Brazilu.

U dokumentu, koji je usvojen 19. januara 2017, navodi se da Motherson Sumi Systems planira do 2020. godine postigne godišnju prodaju od 18 mil USD i poveća ukupne prihode, koji su u prošloj finansijskoj godini iznosili 5,7 mil USD.

Akcije indijskog giganta, koji proizvodi i retrovizore, branike i kontrolne table, procenjene su na 6,7 mil USD, a posle objavljivanja vesti o preuzimanju finskog PKC-a njihova vrednost porasla je za 4%.

Menadžment indijske i finske kompanije održao je sastanak u Helsinkiju, a predstavnici Motherson Sumi Systems istakli su da će plan finansiranja PKC Group završiti kada bude odobreno predloženo preuzimanje. Očekuje se da preuzimanje bude pred kraj marta 2017. godine.

PKC Group ima 22.000 zaposlenih, a 2016. godine imala je promet od 846 mil EUR i osnovni profit od 64 mil EUR, prenosi Beta.

Motherson Sumi Systems za proizvodnju specijalizovanih autokomponenti jedna je od svetskih kompanija koja se najbrže razvija i zauzima 31. mesto na listi svetskih automobilskih dobavljača. Osnovana je 1986. godine i predstavlja zajednički poduhvat indijske Samvardhana Motherson Group i Sumitomo Wiring Systems iz Japana. Kupci proizvoda te kompanije gotovo su svi vodeći svetski proizvodjači automobila.

Kompanija ima fabrike u 26 zemalja na šest kontinenata. Prema časopisu Forbes, spada u 50 najvećih kompanija u Indiji. Kompaniji PKC Wiring System u novembru 2013. pridružio se i pogon u Smederevu, koji posluje u Slobodnoj zoni, u hali koju je podigla lokalna samouprava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.