NavMenu

Srbija ponovo dobija ekonomske diplomate - Država od marta 2017. šalje širom sveta 15 privrednih lobista

Izvor: Novosti Ponedeljak, 23.01.2017. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: kbuconi/shutterstock.com)
Nove ekonomske diplomate Srbije mogle bi već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore, pišu Novosti u današnjem izdanju.

Prema navodima lista, planirano je da se mreža ekonomske diplomatije ograniči na prioritetna tržišta a da se atašeima zadaju minimalni iznosi investicija koje moraju da privuku ili da se u suprotnom vrate u Srbiju.

Ekonomski atašei predstavljaće deo sistema Ministarstva spoljnih poslova, a prema rečima ministra Ivice Dačića, u narednim mesecima biće uspostavljen pravni okvir i definisana mreža ekonomske diplomatije.

Diplomate bi prvo trebalo da počnu da deluju u Briselu, Moskvi, Čikagu i Pekingu, a potom bi pojačanje trebalo da dobiju predstavništva u regionu i nekim evropskim prestonicama - Beču, Rimu, Atini, Londonu. Još jedna grupa išla bi u pojedine azijske zemlje.

Dodaje se da radnu grupu koja treba da definiše novi model privredne promocije Srbije predvodi ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, a da su u projekat uključeni i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, Privredna komora Srbije ali i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Projekat ekonomske diplomatije započeo je pre sedam godina, a inicirao ga je tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Projekat je prekinut sredinom prošle godine, a iako su u tom periodu potrošili skoro 9 mil EUR, kako su navodili mediji, nije bilo preciznih podataka kakvi su bili njihovi rezultati.

Broj diplomata smanjen je sa početnih 28 na 16, a građane Srbije tih 16 atašea koštalo je 900.000 EUR na godišnjem nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.