NavMenu

Srbija planira rast izvoza na Daleki istok - Koja srpska roba je dobrodošla u Kini

Izvor: RTS Nedelja, 22.01.2017. 12:28
Komentari
Podeli
Srbija je jedan od 16 partnera Kine u okviru modela saradnje te zemlje sa državama Centralne i Istočne Evrope. Izvoz iz ovih zemalja u drugu ekonomiju sveta beleži konstantan rast. Srpski je skroman, makar ako se uporedi sa onima koji u razmeni sa Kinom imaju čak i suficit. Ovih dana potpisan je sporazum koji predviđa da možemo da izvozimo jagnjeće i juneće meso.

Novi put svile dug 12.000 kilometara doveo je voz pun robe iz Kine u Veliku Britaniju. Španija je takvu liniju iskoristila da u najmnogoljudniju zemlju izveze vino, masline, šunku. Srbija je možda daleko od takve linije, ali je Kina, ipak, zainteresovana.

- Mi imamo nameru da uvozimo mlečne proizvode, vino, jagnjeće i teleće meso – kaže Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji.

Za pet godina saradnje izvoz iz 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Kinu porastao je za 173%. Srbija sa izvozom od 20 mil USD kaska za ostalima, Bugarskom koja izvozi više od 600 mil USD ili Slovačkom milijardom.

Novinar Borislav Korkodelović, stručnjak za Daleki istok, kaže da je najviše profitirala Slovačka, koja je jedina zemlja koja ima suficit u robnoj razmeni sa Kinom.

- Greška Srbije je, pre svega, što ona nema, nažalost, dovoljno proizvoda koje može da ponudi. I to bi trebalo da se jasno stavi do znanja privatnicima, malim i srerdnjim preduzećima – kaže Korkodelović.

Podsticaj bi mogao da bude nedavno potpisani sporazum o izvozu mesa.

- Dogovorio sam se sa kineskim ministrom poljoprivrede da ćemo ubuduće povećavati izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije za Kinu. Posle kineske Nove godine on mi je obećao da će da pošalje tri ili četiri stručne grupe kao delegaciju u Srbiju - rekao je ambasador Mančang.

Dodatna šansa je i u tome što je zbog rasta stanovništva, ali i privrede, druga ekonomija sveta postala vodeće tržište hrane.

- Oni su sve bogatije društvo, njihova srednja klasa se broji stotinama miliona ljudi, vole da kupuje stvari iz inostranstva i tamo zastrašujuće cene dobija mađarska govedina. Takva bi mogla da bude i naša – kaže Korkodelović.

U modelu "16 plus jedan" više od 80% izvoza pokriva pet najuspešnijih evropskih zemalja. Srbiji bi mogao da bude cilj da bude u njihovom društvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.