NavMenu

Srbija će na proleće 2017. razgovarati sa MMF-om o novom aranžmanu - RTB Bor i dalje jedan od najvećih problema države

Izvor: Tanjug Sreda, 18.01.2017. 15:42
Komentari
Podeli
Aleksandar VučićAleksandar Vučić
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli u sprovođenju stendbaj aranžmana koji je MMF zaključio sa Srbijom - kazao je Vučić, podsećajući da aktuelni stend baj aranžman, vredan 1,2 mlrd EUR, treba da istekne u februaru 2018. godine.

Premijer je izrazio očekivanje da će se o novom kreditnom aranžmanu sa MMF-om diskutovati tokom naredne revizije aktuelnog aranžmana, što se očekuje na proleće. Pre revizije, delegacija MMF-a će u martu posetiti Beograd.

- Smatram da moramo razgovarati o tom pitanju i lično ne bih imao ništa protiv takve ideje - rekao je Vučić.

MMF je u novembru prošle godine podigao procenu privrednog rasta Srbije za 2016. godinu na 2,7% sa 2,5%, prognozirajući rast od 3% za 2017. godinu. Fond je, takođe, pristao na povećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. godini.

Fond je, međutim, saopštio tada da vlasti u Srbiji moraju da naprave jasan plan restrukturiranja poslovanja gubitaških državnih kompanija, među kojima su rudnik bakra RTB Bor, Petrohemija i rudnik uglja Resavica.

Predsednik vlade je, takođe, rekao da je rudnik bakra RTB Bor i dalje jedan od najvećih problema srpske vlade.

- Ukoliko budemo u stanju da sa nekim sklopimo aranžman o njegovoj privatizaciji, kupovini, to bi bila sjajna vest za Srbiju, i verovatno je u današnjoj situaciji da će Kinezi možda biti jedini koji će rešiti problem rudnika bakra - izjavio je Vučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.