NavMenu

Delta Holding u 2017. planira 66 milijardi dinara prihoda - Niču novi hoteli i tržni centri, agrar čeka 40 mil EUR investicija...

Izvor: eKapija Sreda, 18.01.2017. 14:06
Komentari
Podeli
Budući izgled hotela InterContinental u LjubljaniBudući izgled hotela InterContinental u Ljubljani
Kompanija Delta Holding proglasila je 2017. Godinom inovacija i najavila ozbiljne planove u svim sektorima u kojima posluje. Kako je rečeno na današnjem predstavljanju rezultata kompanije i planovima za 2017. godinu, već u prvom kvartalu počeće izgradnja tržnog centra Delta City u Banjaluci, dok je za drugi kvartal ove godine predviđeno da konačno otpočnu radovi na izgradnji beogradskog Delta Planeta. U septembru 2017, očekuje se i otvaranje hotela InterContinental u Ljubljani.

Delta Holding je u 2016. ostvario ukupan prihod od 49,47 milijardi dinara, dok je profit pre oporezivanja (EBITDA) iznosio 4,4 milijarde. Najveći udeo u prihodu imali su Delta Agrar (54%) i Delta DMD (29%), a u budžet države Delta je u 2016. uplatila 10,16 milijardi dinara.

Kako dodaju u kompaniji, očekivanja za 2017. su da u svemu nadmaše prethodnu godinu, tako da se očekuje čak 33% rasta prihoda i 42% dobiti. Prihod bi trebalo da bude na nivou od 66 milijardi dinara, a EBITDA 6,2 milijarde.

Fokus na hotelima i kongresnom turizmu

U hotelskom biznisu najznačajniju investiciju kompanije od gotovo 50 mil EUR predstavlja izgradnja hotela InterContinental u Ljubljani čije se otvaranje planira za septembar 2017. Kako je izjavio Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga, taj hotel će na svojih 20 spratova iznad zemlje, imati 165 soba, veliki bazen na 19. spratu sa pogledom na grad, kao i restoran sa Michelin zvezdicom na poslednjem nivou.

Kompanija u planu ima i otvaranje hotela InterContinental u Beogradu i Zagrebu, kao i širenje brenda Crowne Plaza u Skoplju i drugom gradovima regiona. Beogradski hotel Crowne Plaza, inače, zabeležio je gotovo 100.000 noćenja u 2016, uz popunjenost soba od oko 63% i prihod od skoro 12 mil EUR.

Deltinim hotelima pridružili su se tokom 2016. i hotel Holiday Inn i Belexpo centar na Novom Beogradu. Vasić je najavio rekonstrukciju dela tog hotela i Belexpo centra za koji kaže da će biti pretvoren u pravi multifunkcionalan objekat u kom će moći da budu organizovani najrazličitiji događaji.

Delta PlanetDelta Planet
Kongresni turizam je posebno interesantan za kompaniju koja je jedan od dva učesnika zainteresovana za partnerstvo sa Gradom Beogradom u rekonstrukciji Sava Centra. Međutim, kako je rekao Vasić, u toj kompaniji još uvek nisu odlučili da li će nastaviti sa učešćem na tom tenderu zbog produženja rokova i iznenadnog pojavljivanja drugog konkurenta, konzorcijuma Aerodroma Nikola Tesla, Beogradskog sajma i Energoprojekta.

Iako su, dodaje Vasić, u Sava Centar spremni da ulože 25-30 mil EUR, postoji mogućnost da se Delta opredeli za samostalnu investiciju u gradnju svog kongresnog centra ili dodatno prilagođavanje Belexpo centra.

Gradnja tržnog centra Delta Planet konačno na vidiku

Tržni centri su još jedan od sektora u kojima Delta ima ozbiljne planove nakon što su u protekloj godini prodati objekti Delta City u Beogradu i Podgorici. Dve najveće planirane investicije kompanije Delta Real Estate su šoping centri Delta Planet u Beogradu, vredan 200 mil EUR, i Delta City u Banjaluci, vredan 70 mil EUR.

Novi šoping mol u Beogradu imaće oko 200.000 kvadratnih metara i obezbediće više od 4.000 radnih mesta. Kako kažu u ovoj kompaniji, trenutno kompanija završava projekat i uskoro se očekuje podnošenje zahteva za lokacijsku dozvolu. Ukoliko sve bude prema sadašnjim planovima, gradnja najvećeg tržnog centra u regionu mogla bi da počne već u drugom kvartalu ove godine.

Novih 40 mil EUR investicija u poljoprivredu

Poljoprivedni sektor, možda i najznačajniji biznis ove kompanije, imao je u prošloj godini čak 70 mil EUR izvoza, većinom u zemlje EU. Tokom 2016. investirano je nešto više od 17 mil EUR, a Delta Agrar planira za 2017. investicije od gotovo 40 mil EUR i 100 mil EUR izvoza. Novitet u ovoj godini predstavlja i podizanje zasada pod trešnjom kod Zaječara, a tokom ove godine biće zasađeno prvih 30 od planiranih 150 hektara.

(Foto: Aleksey Troshin/shutterstock.com)
Kako bi pospešila ekspanziju izvoza osnovana u Rusiji je osnovana i kompanija Delta Frukt koja bi trebalo da obezbedi veću distribuciju Deltinih proizvoda u toj zemlji.

Kako je rekao Dejan Jeremić, potpredsednik Delta Holdinga, u proizvodnji vode (fabrika Mioni) i testenina (Danubius) takođe su ostvareni rekordni rezultati, dok je u 2016. otvoreno i 40 Yuhor dućana u 24 grada Srbije.

Kada su ostali sektori u pitanju, Delta Auto grupa je u 2016. zabeležila rast prihoda za više od 10% i EBITDA od 32%, a za ovu godinu kompanija najavljuje uvođenje u ponudu električnih automobila BMW i3 i BMW i8, kao i hibridna vozila.

Deltina kompanija za distribuciju DMD u 2017. očekuje prihod za ovu godinu od oko 30 mil EUR, dok Delta Transportni Sistem u 2017. uvodi novu uslugu železničkog transporta i otvara nove linije zbirnog drumskog transporta za Nemačku i Austriju. U planu je i proširenje poslovanja na tržište Slovenije. DTS je, inače, u 2016. imao rast prihoda za više od 20% čemu je doprinelo pružanje usluga u čak 36 zemalja, i otvaranje firmi u Crnoj Gori i BiH.

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.