NavMenu

Banke otežale uslove za dozvoljeni minus - Prosečni građanin Srbije zadužen sa 912 EUR

Izvor: RTS Sreda, 18.01.2017. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Raste broj kredita za refinansiranje kredita, kao i broj zahteva za tzv. dozvoljenim minusom po tekućem računu. Ipak, banke traže mnogo detaljnija dokumenta za odobrenje minusa po tekućim računima.

Da bi dobili dozvoljeni minus od banaka ovih dana je potrebno da potpišete bar deset dokumenata. Tako je i sa karticama ili kreditima, pa neke banke pri odobravanju zahtevaju i prisustvo supružnika. Banke tvrde da je sve po zakonu i da se tako smanjuju svi rizici i nedoumice.

- Nakon odobrenja pozajmice klijent sa bankom zaključuje ugovor o odobrenju pozajmice, potpisuje ponudu, potpisuje obavezne elemente - menicu i menično ovlašćenje. Sva ta dokumenta su bitna kako klijentu tako i banci jer nedvosmisleno se zna u kakav se ugovor ulazi - kaže Jelena Ivanović iz Komercijalne banke.

U Srbiji je u poslednjih godinu dana broj korisnika tekućih računa porastao sa 4,8 miliona na skoro pet miliona. Iznos dozvoljenog prekoračenja je ostao isti 44 milijarde. Ono što ne ohrabruje je povećanje kašnjenja u otplati loših pozajmica sa 11,4% na 12,6%.

Od Nove godine se evidentira i promet čekova odnosno ukupnih zaduženja građana poput računa za komunalije.

- Ukoliko napravimo ugovore sa bankama i institucijama o dugovanjima za Infostan i slično onda će se u izveštajima naći i takvi podaci o ukupnoj zaduženosti klijenata - kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije.

Pre deset godina prosečni građanin Srbije bio je prosečno zadužen sa 334 EUR U međuvremenu situacija je počela da se okreće pa je sada prosečni građanin Srbije zadužen sa 912 EUR. Međutim i 400 hiljada građana u Srbiji je manje pa sada imaju pravo da pregovaraju oko visine kredita i visine rata.

Dugalić navodi da je granica zaduživanja stanovništva individualna.

- Onaj ko ima 300 EUR mesečno zaduživanja su veoma niska. A onaj ko ima 1.500 EUR taj limit je veći - kaže Dugalić.

Iako ima više teorija poput one da će odmrzavanje plata i penzija u javnom sektoru smanjiti zaduživanja građana bankari tvrde suprotno. Više novca znači i manji rizik pa još veće zaduživanje i potrošnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.