NavMenu

Rekordne investicije EBRD u 2016. godini - U 378 projekata uloženo 9,4 mlrd EUR

Izvor: Beta Subota, 14.01.2017. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirala je prošle godine u 378 projekata u vrednosti 9,4 mlrd EUR, čime je nadmašen rekord iz 2015. EBRD je, kako se navodi, nastavila da snažno podržava region u kome je angažovana kroz programe koji pomažu modernizaciju ekonomija i doprinose da budu snažnije i otpornije.

Među zemljama u koje je EBRD najviše uložila u prethodnoj godini su Turska, Kazahstan, Egipat, Poljska i Bugarska.

U prošloj godini EBRD je pojačala ulaganja u projekte u domaćoj valuti na 93 projekta sa 80 godinu dana ranije, navela je ta banka.

Takođe je EBRD očuvala visok nivo investicija u mali biznis koji se smatra ključnim za ekonomski rast i otvaranje radnih mesta.

Istovremeno je povećan broj projekata u koje je EBRD investirala u zemljama koje su najmanje napredovale u tranziciji na 114 sa 102 u 2015.

U sklopu tranzicije ka "zelenoj" ekonomiji, udeo ekoloških ulaganja EBRD povećan je na 33% ukupnih godišnjih investicija sa 31 odsto u 2015.

Lane je EBRD povećala i učešće u projektima koji treba da doprinesu većoj rodnoj ravnopravnosti na 29 sa 23 projekta u 2015. godini.

U Srbiji je EBRD do sada u 204 projekta uložila 4,4 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.