NavMenu

Osnovan Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda - Cela privreda na mesečnom skeneru

Izvor: Novosti Petak, 13.01.2017. 10:25
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda 12. januara 2017. godine održao je prvu sednicu. Kako što efikasnije postići stabilan i značajan rast srpske privrede, tema je za tim koji čine desetoro ministara, guverner NBS i direktor Republičkog zavoda za statistiku. Na čelu novoformiranog tela je ministar Milan Krkobabić.

Zadatak Saveta, kako saznaju Novosti, biće definisanje ključnih oblasti koje imaju najveći potencijal, i to kako bi se premašio ciljani rast BDP. Savet će svakog meseca analizirati rezultate svake grane privrede kako bi na vreme reagovali, ukoliko neko podbaci.

Struka upozorava da cilj novog saveta nisu nikakve precizne brojke - već konstanatan rast. Ideja je da se umreže sve značajne institucije, pa bi Savet imao najbolji uvid u sve prepreke većoj proizvodnji u Srbiji.

- Savet treba da koordinira praćenje i donošenje mera za podsticanje rasta BDP, rasta proizvodnje i ekonomske aktivnosti - objašnjava Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

- Uključiće različite institucije kako bi sagledali probleme i ograničenja. Na osnovu njih treba artikulisati mere i tako kontinuirano raditi na stabilnom rastu bruto domaćeg proizvoda. Formiraće se informatički sistem u koji će biti uključeni statistika, ministarstva, komore, granska udruženja, i tu će se detektovati ograničenja. Rezultat rada može biti veći rast BDP, ali neće Savet zadati neki konkretan iznos. Savet mora kontinuirano da radi na merama koje će rezultovati većim rastom BDP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.