NavMenu

Hirurg će pričati sa pacijentom tokom operacije - Šta će sve novo u srpskoj medicini doneti 2017. godina

Izvor: Blic Nedelja, 08.01.2017. 19:02
Komentari
Podeli
(Foto: JPC-PROD/shutterstock.com)
Ove godine mnogi pacijenti u Srbiji trebalo bi brže da dođu do terapije, a da liste čekanja za većinu pregleda budu skraćene. Blic je pitao nekoliko poznatih srpskih lekara šta će sve biti novo u onim oblastima medicine kojima se bave. Evo njihovih procena...

Mima Fazlagić, ginekolog - DNK dijagnostika


Prema rečima ginekologa dr Mime Fazlagić iz Narodnog fronta, napredak medicine usko je povezan sa napretkom tehnologije, a noviteti koji nas očekuju u ovoj oblasti medicine tiču se i DNK analiza.

- U sledećoj godini sigurno će se usavršiti metoda sekvencioniranja bebine DNK iz majčine krvi. Danas se pomoću ove dijagnostike otkriva nekoliko genetskih oboljenja i sindroma, a verujem da će se u sledećoj godini moći iščitati ceo genom bebe iz majčine krvi. Verovatno će doći i do usavršavanja metoda koji pomažu u vantelesnoj oplodnji i usavršavanja mogućnosti preimplantacione dijagnostike. Ta metoda podrazumeva da se prilikom vantelesne oplodnje u prva 72 sata izdvoji jedna ćelija i da se u njoj iščita DNK i tako utvrdi da li je plod zdrav. Ono što muči nas ginekologe već nekoliko vekova, a to je sprečavanje pobačaja i prevremenog porođaja, verovatno će i u narednom periodu ostati nerešen problem - kaže dr Fazlagić.

Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju - Stižu novi onkološki lekovi

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić kaže da nas u ovoj oblasti medicine u 2017. godini očekuju mnogobrojne novine.

- Najsavremenija oprema za radioterapiju skratiće vreme čekanja na terapiju, biće dosupni inovativni lekovi za onkološke pacijente. Ja se nadam da ćemo sledeće godine imati još četiri akceleratora i da ćemo jedan pustiti u rad već u januaru. Što se hirurgije tiče, mi pratimo sve savremene hirurške tehnike, i tu se ne razlikujemo od sveta. Što se nauke tiče, nastavićemo sa genetskim istraživanjima. Ne bavimo se samo dijagnostikom i lečenjem nego i istraživanjima, i po tome smo takođe posebni - objašnjava prof. dr Džodić.

Dragan Savić, neurohirurg - Pacijent kao asistent

Prema rečima neurohirurga Dragana Savića, operacija tumora na mozgu pacijenta dok je on u budnom stanju nešto je što se radi u svetu, a od ove godine bi moglo da se primenjuje i kod nas.

- To bi značilo da je pacijent u budnom stanju dok ga operišemo i da uz pomoć komandi sprovodimo monitoring. Mi operišemo, a on priča. Kada vidimo da dolazi do poremećaja u govoru, znači da oštećujemo zonu za govor i stajemo. Kada mu kažeš podigni ruku, nogu, ako ne može, znači da opet treba da stanemo - objašnjava dr Savić.

(Foto: zlikovec/shutterstock)
Miljko Ristić - Novi skener u KCS


Na Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije stigao je novi skener, koji će prema rečima direktora ove ustanove prof. dr Miljka Ristića znatno pomoći u lečenju pacijenata.

- Zahvaljujući ovom skeneru, smanjiće se liste čekanja. Sistem uspešnosti i kvalitet snimka su stoprocentni. Pacijenti će moći da budu pregledani na način koji ne oštećuje ostale organe, a koji je potpuno precizan. Finansijske uštede su takođe velike - tvrdi Ristić.

Već sredinom ovog meseca očekuju se prvi snimci na ovom skeneru.

Zoran Radojičić, direktor Tiršove - Presađivanje organa

U 2017. prvi put biće urađena transplantacija jetre na Univerzitetskoj dečjoj klinici u saradnji sa kolegama iz Francuske. Kako kaže prof. dr Zoran Radojičić, dečji hirurg, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, sada decu za ovaj zahvat šaljemo u inostranstvo.

- Na razvoju programa tranplantacije jetre kod dece sa živog donora radili smo nekoliko godina i očekujemo prve opipljive rezultate velikog truda transplantacionog tima u Tiršovoj - s ponosom govori Radojičić.

Snežana Rakić, narodni front - Bebe iz epruvete

Tokom godine GAK Narodni front proslaviće hiljaditu bebu iz epruvete. Šanse za potencijalne mame i tate koje ne mogu da dobiju decu prirodnom oplodnjom sada su mnogo veće.

- Pored toga još jedna sala biće namenjena laporoskopskim operacijama - tvrdi prof. dr Snežana Rakić, direktorka Narodnog fronta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.