NavMenu

I velike privatne slovenačke kompanije dobijaju nove vlasnike u 2017. - Na prodaju Outfit7, Telemach, Adria Mobil...

Izvor: Poslovni dnevnik Četvrtak, 05.01.2017. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Sloveniju ove godine čeka veliki talas privatizacija. Slovenački državni holding (SDH) još uvek je vlasnik udela u 22 kompanije koje su već predviđene za prodaju. Dosad je prodato devet kompanija sa tog spiska, ali su zanimljivije privatne slovenačke kompanije koje će 2017. dobiti novog vlasnika.

Najvažnija je svakako Outfit7, čiju su vlasnici Iza i Samo Login, autori aplikacije Talking Tom. Bloomberg navodi da bi vrednost slovenačke kompanije registrovane u Londonu mogla dostići 600 mil EUR.

Ove godine trebalo bi da bude prodat i poznati slovenački proizvođač kampera i prikolica Adria Mobil. Kompanija je finansijski stabilna, nisko zadužena, sa snažnim novčanim tokovima, što omogućava servisiranje svih poslovnih obaveza i redovnu isplatu dividendi. Ima tržišni udeo od 6,5% na evropskom tržištu i zauzima šesto mesto među najuspešnijim evropskim proizvođačima prikolica i kampera.

Već za januar 2017. godine najavljuje se početak raspleta sudbine nekad velikog trgovačkog lanca Tuš. Očekuje se da će već ovog meseca biti odabran kupac većine potraživanja kompanije Mirka Tuša. Takođe, već neko vreme se priča o ponovnoj prodaji telekomunikacijskog operatera Telemach, u vlasništvu United Group-a fonda KKR.

Novog vlasnika dobiće i operater T-2, koji je opet u stečaju. Ista budućnost, prodaja, ali nakon restrukturiranja duga, navodno čeka i fabriku papira Vipap iz Krškog.

Svakako najspektakularnija bila bi prodaja kompanije Studio Moderna, u vlasništvu Sandija Češka. Nekad najbogatiji Slovenac danas je na petom mestu sa imovinom vrednom 184 mil EUR.

- Ništa se događa, ali to ne znači da u nekom trenutku u budućnosti neće - kaže Češko na pitanje o prodaji kompanija za televizijsku i online prodaju.

Na redu Cimos, Cinkarna Celje, Unior...

Kada je reč o privatizaciji kompanija u državnom vlasništvu, najavljena je prodaja 55% udela u Unioru, najpoznatijem po proizvodnji ručnog alata. Zatim, na redu je Cinkarna Celje. Prodaja Cimosa italijanskom fondu Palladio Finanziaria je dogovorena, ali ne može biti završena zbog Cimosovog duga hrvatskom DAB-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.