NavMenu

Metalac u 2016. ostvario gotovo 100 mil EUR prihoda - Kompanija očekuje više od 5 mil EUR profita

Izvor: Politika Utorak, 27.12.2016. 15:41
Komentari
Podeli
U kompaniji Metalac već podvlače crtu pod 2016. godinu, konstatujući da je bila veoma uspešna. A kako i ne bi bila kad je ukupan prihod za 20% nadmašio učinak iz prethodne godine, sasvim se približivši cifri od 100 mil EUR.

Posebno su cvetale ruže na tržištu drugih zemalja – izvoz je za 21% veći nego prethodne veoma uspešne godine. Podaci za 11 meseci poslovanja ukazuju da bi profit za ovu godinu trebalo da premaši 5 mil EUR.

– Izvezli smo proizvoda za 25 mil EUR, pre svega u Rusiju. Radimo sa više trgovinskih lanaca u Francuskoj, gde u narednim godinama očekujemo znatan rast izvoza. Osim toga, naši proizvodi su dolazili do potrošača u Belgiji, Nemačkoj, SAD, Ukrajini, Gruziji i svim zemljama koje okružuju Srbiju. Ovakav rezultat je posledica višegodišnjeg rada na kvalitetu proizvoda i osvajanju tržišta, ali i blagodareći tome što smo valjano iskoristili svaku priliku koja nam se pružila u poslovanju. Naravno da su i radnici osetili u svom džepu rezultate preduzeća u kojem su zaposleni. Plate smo uvećali za 12% i one, u proseku, iznose 45 hiljada dinara – kaže Petrašin Jakovljević, generalni direktor Metalca.

U Metalcu računaju da će iduće godine dostići ovogodišnji učinak i povećati ga za 5%. Posebno očekuju rast cena energenata što će upravo rusko tržište otvoriti, kažu, i za udvostručenje izvoza. Sa druge strane, susrešće se sa jednom nepovoljnom okolnošću, a to je da će baš rast cena energenata i sirovina za proizvodnju posuđa poskupeti proizvodnju.

Kompanija se, u septembru prošle godine, proširila i na Fabriku automobilskih delova (FAD).

– Tokom nekoliko godina velikih problema u FAD-u, mnogo šta je poremećeno, a izgubljeni su i mnogi kupci. Ipak, uspeli smo da proizvodnju podignemo za 25% u odnosu na zatečeno stanje pri kupovini fabrike. Sada je to zdrava, profitabilna firma u okviru naše kompanije – kaže Jakovljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.