NavMenu

Vinex Etil gradi bioenerganu u Lukićevu kod Zrenjanina - Vrednost investicije oko 5,8 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2016. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Kompanija Vinex Etil planira da izgradi bioenerganu u Lukićevu kod Zrenjanina. Biogasno postrojenje imaće kapacitet 2 megavata električne energije, a vrednost te investicije je oko 5,8 mil EUR, objavljeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Ova kompanija osnovana je 1999. u Užicu, kao preduzeće koje je obavljalo isključivo usluge proizvodnje i distribucije vina i drugih jakih alkoholnih pića. Zatim, 2007. godine otvoren je pogon za proizvodnju etil alkohola u Bajinoj Bašti.

- Strategija preduzeća u narednoj fazi podrazumevala je simbiozu proizvodnje etil-alkohola sa uzgojem stoke, uz korišćenje trebera u njihovoj ishrani. Zbog toga je Vinex Etil 2012. u Lukićevu kod Zrenjanina kupio zemljište i deo objekata, kako bi ta ideja bila i ostvarena. Posao je podrazumevao obimne građevinske radoce, kao i izgradnju potpuno novih objekata za smeštaj matičnog stada mlečnih krava. Sama destilerija je u gotovo identičnom obliku premeštena u novi ambijent, što je bio poseban građevinski poduhvat - navedeno je na sajtu Vinex Etila.

Direktor ogranka za stočarstvo te kompanije Slobodan Serdar je rekao da farma sada broji 350 grla, a plan je proširenje kapaciteta na 600 muznih krava, ili ukupno 1.300 grla. Očekuje se i izgradnja trening centra gde će se raditi embrio-transferi.

On je dodao da će kompletni potencijali biti iskorišćeni izgradnjom bioenergane.

Govoreći o kapacitetima prerade u pogonu za proizvodnju etil-alkohola, Serdar je rekao da je dnevna potrošnja sirovine oko 25 tona kukuruza. Za biogasno postrojenje na godišnjem nivou trebaće još 22.000 tona kukuruzne silaže, ili neke druge biomase, precizirao je.

To biti drugo biogasno postrojenje na teritoriji Grada Zrenjanina, pored nedavno otvorene bioenergane u Botošu, prenosi sajt Grada Zrenjanina.

Vinex Etil zasad zapošljava 30 radnika, a završetkom izgradnje bioenergane stvoriće se uslovi za zapošljavanje još toliko.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.