NavMenu

Aerodromu Ponikve potrebna dva meseca da bude spreman za letove - Putnički terminal gotov, neophodna sredstva za pistu

Izvor: Danas Ponedeljak, 19.12.2016. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
U stalnom smo kontaktu sa nadležnima u Vladi Srbije i očekujem da ćemo u 2017. godini dobiti sredstva potrebna za nastavak rekonstrukcije Aerodroma Ponikve - kaže Saša Savić, direktor tog aerodroma i dodaje da "kada do toga dođe, dva meseca nakon početka radova aerodrom bi bio u potpunosti osposobljen za poletanje i sletanje svih aviona, osim onih prekookeanskih".

- Drugim rečima, sa aerodroma Ponikve bi se moglo leteti ka svim destinacijama u Evropi - dodaje Savić i ističe da je početkom ove godine Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu donirao 50 miliona dinara za uređenje putničkog terminala na Ponikvama.

- Taj posao je uspešno završen tako što je zgrada površine 550 m2, koja je služila kao sklonište aviona, pretvorena u moderan manji terminal za prijem putnika, kao i za delimično ograđivanje aerodroma. Da bi rekonstrukcija bila završena potrebno je kompletno srediti pistu, postaviti svetlosne sisteme i ograditi ceo aerodrom - navodi Savić.

Prema njegovim rečima, zabunu u javnosti izazvala je netačna informacija da je za završetak rekonstrukcije aerodroma Ponikve potrebno čak 3,5 mil EUR.

- Ta cifra je potpuno nerealna. Siguran sam da je uz raspisivanje tendera za pronalaženje najboljeg ponuđača, rekonstrukciju moguće okončati po ceni nižoj za 20-30% od izrečene, odnosno za 2,5 mil EUR. Vlada Srbije je spremna da nađe najbolji model za realizaciju tog projekta, inače izuzetno značajnog za razvoj Zlatiborskog okruga - kaže Savić.

On objašnjava da bi aerodrom Ponikve pospešio dolazak investitora i razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, a posebno intenzivirao razvoj turizma.

- Izgradnjom aerodroma znatno bi se povećao priliv stranih turista, naročito iz Rusije, ali i iz drugih zemalja Evrope koji bi brzo i jednostavno mogli da doputuju u ove krajeve. U prvih 5 do 10 godina poslovanja Aerodroma Ponikve ne bi trebalo očekivati komercijalnu dobit, ali bi istovremeno benefiti za privredu ovog kraja bili nemerljivi. Naravno, nakon najviše deset godina i sam aerodrom bi počeo da ostvaruje značajan profit - ističe Savić.

Savić kaže da je 2006. godine rekonstruisano 2.200 metara piste i objašnjava da je za prijem aviona različitih veličina dovoljno između 2.600 i 2.900 metara, ali da bi optimalno bilo da dužina bude 3.100 metara.

- U ovom trenutku Aerodrom Ponikve je osposobljen za saobraćaj malih aviona do 12 mesta. Leti se na relacijama prema Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali smo realizovali letove i za Brisel, Rim, Solun - navodi Savić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.